OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 01. august 2017

FM i jagtskydning 2017: Giganternes sammenstød

Forbundsmesterskabet i jagtskydning blev igen i år afholdt på Herning Jagtcenter i Ørre. Mesterskabet, der blev afviklet over den sidste weekend af juli, er det største i regi af Danmarks Jægerforbund. Der var i år, som altid, mange hundrede tilmeldte.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

- Der skal cirka 300 skytter igennem på begge baner i dag, så sørg nu for at stille til tiden og få det hele til at glide let, sagde formand for flugtskydningsudvalget, Gunnar Bennedsen under velkomsten.

- Og pas på at skydekortene ikke bliver alt for våde, fortsatte han med reference til morgens lette regn og de truende, grå skyer.

15 år og 40 i 40

Lidt op ad formiddagen lå det fast, at Hedehusene-Fløng Jagtforenings hold i rækken for skytter med fremtiden foran sig skød 116 duer i 123 skud. Der hersker en virkelig god holdånd blandt de fire skytter på det lovende hold, der med resultatet tog guldet i juniorklassen.

De individuelt bedste præstationer i rækken blev præsteret lidt senere, da der blev skudt to gange 40 i 40 inden for bare fem minutter. Første pulveriserede 15-årige Jonas Bøgelund fra Køge-Herfølge Jagtforening på sidste standplads alle duer og lagde sig i spidsen. Samtidig var sidste års bronzevinder og guldvinder i 2015, Jesper Højhus Jensen, i gang med sin runde – minutter senere lå det fast, at der skulle omskydning til for at finde vinderen af rækken.

- Det er første gang, jeg har skudt 40 i 40, og jeg havde da også mange nerver på, da jeg nåede 30 i 30. Alligevel tog jeg det stille og roligt, bare en due ad gangen, indtil de alle var skudt, sagde Bøgelund efter toppræstationen.

- Nu skal jeg bare hygge mig, indtil der er omskydning. Hvordan det går i den, er næsten lige meget, det er bare fantastisk at have skudt 40 i 40, fortsatte den unge skytte, der kommer fra Haslev. Han har blot skudt jagtskydning i tre år.

Om det var erfaring eller god form på dagen, der bevirkede, at Højhus Jensen senere ved omskydningen trak det længste strå, må stå hen i det uvisse. Et er dog sikkert: Med Højhus Jensens 13 duer i 16 skud mod Bøgelunds 12 i 16 nappede den unge mesterskytte endnu en medalje af det ædleste metal til samlingen.

Superkomet

For skytter, der gerne vil nå langt, kan det betale sig at starte i en ung alder. En af de helt unge var 11-årige Mikkel Friis Johansen fra Vejen Jagtforening. Den helt unge skytte – måske den yngste på dagen – havde forbedret sig mærkbart fra 2016 til 2017. Hvor han sidste år skød 26 duer, blev det i år til 33 i 44 skud og en 29. plads. Fortsætter den unge superkomet sin fremgangen i den fart, kan han måske snart blande sig i toppen.

Apropos superkomet, så springer vi frem til lidt senere på dagen, til den anden ende af skalaen. Det var nemlig lidt af en oplevelse, at overvære 86-årige (87 år d. 10/08-17) Alfred Larsens skydning. Superveteran-skytten, der igennem mange år producerede lerduer til de danske skydebaner, er ikke bare underholdende og klar med en frisk bemærkning uden for banen, også på banen er der en speciel stemning omkring hans person. Efter endt skydning høstede han fortjente klapsalver fra tilskuerne. Og for resten, lerduerne han producerede blev solgt under navnet Super Komet – deraf det søgte apropos!

I damerækken blev der rodet godt rundt i gryden idet sidste års nummer syv, Solveig Madsen fra Krogager Jagtforening efter omskydning mod sidste års nummer 12, Laila Terkelsen, fra samme jagtforening, tog guldet i rækken. Begge skød i den ordinære serie 39 i 41, mens Sussi Rathmann Sørensen fra Tølløse-Vipperød Jagtforening med 37 i 42 tog bronze i rækken.

I både old boy, veteran og superveteran-rækkerne blev der også leveret super flot skydning. Specielt i old boy-rækken – rækken der består af mesterskytter, der blot er lidt for gamle til at skyde senior række – blev der skudt overbevisende. Med fire gange 40 i 40 krævede fordelingen af metallet omskydning. Vagn Gad Lauridsen fra Lund Jagtforening trak her det længste strå og blev ud af alle skytter i alle række på denne første dag af mesterskabet, den eneste, der ikke satte en eneste due eller patron til. 40 i 40 og efterfølgende 16 i 16 sikrede Gad Lauridsen guldet i rækken.

Værdsættelse af frivillig indsats

Formand for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, lagde vejen forbi lørdag eftermiddag. Ved afslutningen den dag roste han bl.a. de lokale jagtforeningers store indsats inden for flugtskydning.

- Uden de mange frivillige, der står på banerne overalt i Danmark, ville skydning af den kvalitet, vi har set i dag, ikke være mulig. Det skal vi altid huske, sagde han.

Øllet blev givet frit – lørdag aften er en festaften for mange af deltageren, således også i år.

Søndag startede som lørdag med regn, men nåede aldrig vejrmæssigt lørdagens bedring. Til gengæld var skydningen på denne sidste dag eminent, i stil med hvad der blev præsteret i old boy-rækken dagen før. Med fem serier på 40 i 40 blandt de kvalificerede skytter i seniorrækken, understregede skytterne i rækken, at de er i en liga for sig.

Der var ikke tegn på, at Bjarke Nordvang – der på dagen fyldte 30 – stillede til skydning med peber i øjnene. Rygterne ville ellers vide, at hans fødselsdag var blevet fejret efter alle kunstens regler aftenen forinden. Med 40 i 40 var han en af de fem, der senere stillede til omskydning om topplaceringerne i rækken. I en mildest talt nervøs start på omskydningen, satte han tre af fire højreduer på første standplads og afskrev sig dermed allerede fra begyndelsen muligheden for at give sig selv den ultimative fødselsdagsgave.

Næsten fuldt hus

Også Helge Berthelsen satte i omskydningen en due på denne første standplads, mens Allan Obitsø Kristensen, Carl Andres Høgh og Brian Smedegaard Pedersen var anderledes kolde. Berthelsen rettede sig, og det bum han lavede på første standplads skulle vise sig at blive det eneste i omskydningen. Hans samlede præstation rakte til en andenplads. Smedegaard Pedersen smed ikke en eneste due og tog sikkert guld. Obitsø Kristensen og Høgh måtte ud i en knald og fald skydning på spidsduerne, inden Obitsø Kristensen sikrede sig en podieplads for andet år i træk. 

Smedegaard Pedersen tog ligeledes guld i rækken i 2010. Han meldte sig med sejren ind i den meget eksklusive klub, for dem der har vundet mere end et forbundsmesterskab i seniorrækken. Med så velskydende skytter som Obitsø Kristensen og Smedegaard Pedersen i den klub, er der lagt op til et muligt historisk hattrick inden for et af de kommende år.

Med 119 i 121 skud, skød Ansager og Omegns Jagtforening sig næsten til fuldt hus og holdguld. Samme hold stod øverst på podiet i 2015, mens flere af holdmedlemmerne også var med, da det blev til holdguld i 2005. Både seniorrækkens guld- og sølvvinder skød for vinderholdet!

Helt efter tidsplanen

Jægertrap blev i seniorrækken med 49 i 50 vundet af Bent Jensen fra Odense Jagtforening, mens guldvinderen blandt damerækkens seks deltagere blev Rie Hedelund fra Stubbekøbing Strandjagtforening. Alt metal i damerækken gik i øvrigt til samme forening.

- Alt i alt synes jeg det er gået fantastisk godt, det har været en fornøjelse at deltage, så en stor tak til jer alle sammen, sagde Gunnar Bennedsen efter præmieoverrækkelsen.

Afslutningsvis takkede formand for Herning Jagtcenter, Jens Holt Jensen, de mange frivillige for deres store indsats. En indsats uden hvilken, det ikke ville have været muligt at erklærer et mesterskab med næsten 1.000 rygnumre for overstået uden overskridelse af den programsatte tid.

FM i jagtskydning 2017 bød på næsten alt. Eminent skydning, præcis afvikling, super stemning og et brag af en omskydning mellem giganterne fra den mest prestigefulde række – det var stort!

tln@jagtrejsefeber.dk

Du kan se alle resultaterne fra dagen her.

Flere billeder fra dagen her

 

Vinderbilleder