OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 25. september 2017

FM i Jægersporting: Sikret gevær afgjorde mesterskabet

Det var en ærgerlig fejl, der afgjorde årets forbundsmesterskab i seniorrækken på en fantastisk mesterskabsdag på Lund Flugtskydningscenter, hvor der blev demonstreret meget fin skydning.

Tekst: Kim Lykke Jensen, Danmarks Jægerforbund
Foto: Kim Lykke Jensen, Danmarks Jægerforbund

Det var en af de efterårsdage, hvor solen vandt kampen over tågen – og allerede tidligt på dagen. I det hele taget var vejret intet mindre end pragtfuld, da Lund Flugtskydningscenter igen i år var værter ved Jægerforbundets Forbundsmesterskab d. 23. september.

Smurt i smør

Dagens program begyndte allerede kl. 7.30 med morgenmad og indskrivning. Lund Flugtskydningscenter ligger som bekendt tæt ved den dansk-tyske grænse, så en del af deltagerne havde været rigtigt tidligt oppe. Ingen af deltagerne, som Jæger talte med, havde problemer med den for dem fjerne lokalitet – det skal ikke mindst ses i lyset af, at de er topprofessionelle folk i Lund, der på dygtig vis er i stand til at afvikle et forbundsmesterskab, hvor alt kører som smurt i smør.

Ved årets forbundsmesterskab var der tilmeldt 119 skytter – heraf 25 juniorer. Mange af dem gik hvileløst omkring på parkeringspladsen, inden konkurrencen gik i gang. Nerverne var uden på tøjet. En af dem, der imidlertid tog det ganske roligt var sidste års vinder af seniorrækken, Søren Nielsen:

- Jeg er her kun for sjov i år. Jeg har trænet alt, alt for lidt, så jeg er mildest talt en smule rusten, så jeg gør mig ikke den mindste forhåbning om at skyde mig til et topresultat i år, men det skal nok blive en fin dag alligevel, sagde han.

Skydning i pragtvejr

Traditionen tro blev der blæst til samling af de lokale jagthornsblæsere, og fanerne blev hejst, hvorefter formanden for Lund Flugtskydningscenter, Vagn Gad Lauridsen, bød velkommen:

- Jeg håber, at dagen bliver afviklet i god ånd. Sørg for at passe på jer selv og hinanden og tag ekstra vare på de mange juniorer, der er tilmeldt dagens skydning, sagde han blandt andet, inden han gav en gennemgang af de praktiske detaljer vedr. reglerne og afviklingen af forbundsmesterskabet.

Hovedbestyrelsesmedlem, Marie-Louise Achton-Lyng, bød herefter velkommen på vegne af Danmarks Jægerforbund, og løjerne kunne begynde på de fire forskellige sportingbaner i Lund.

Alle skytter skulle igennem de fire baner og skyde 25 af de udfordrende duer på hver bane. De svage vindforhold gjorde, at vilkårene var noget nær optimale, så allerede efter første skydning kunne de første skytter notere sig fuld hus – deriblandt 12-årige Simon Greth, der præsterede dette for første gang i karrieren, og som senere kunne kåres som mester i juniorrækken med imponerende 94 træf. Der var i øvrigt en anden af juniorskytterne, Jesper Bassingerhorn, der lykkedes med at skyde rent. Derfor måtte de to unge skytter gennemgå et ritual på banen, da konkurrencen var overstået. De skulle nemlig have gennemhullet deres kasketter. Det foregik på den måde, at alle disponible skytter blev stillet op i bue, hvorefter den sammensnørede kasketter blev kastet op i luften, og der blev åbnet ild. Det resulterede i nogle særdeles velventilerede kasketter.

Nervepirrende afslutning

Dagen igennem lå Jesper Jade fra SSV flugtskydning og Henrik Andreasen fra Stoholm Jagtforening med sejren i seniorrækken indenfor rækkevidde. Da skydningen var ovre havde de begge præsteret 97 træf, og de skulle derfor i omskydning om første og andenpladsen. Det samme skulle Morten Mølgaard (Lund Jagtforening) og Michael Hansen (Holstebro Strandjagtforening). Her var nerverne uden på tøjet.

I guldkampen smed begge guldbejlere tre duer (22 træf) og skulle derfor ud i en ”sudden death”. Da Henrik Andersen skulle skyde sin første due, var han i nervøsitet kommet til at sikre sit våben, hvilket resulterede i, at han missede duen, og dermed kunne Jesper Jade skyde sejren hjem. Det var en ærgerlig Henrik Andersen, der kunne traske hen til præmieoverrækkelsen. I omskydningen om bronzen vandt Morten Mølgaard.

Jagthornsblæserne kaldte på ny til samling, og præmieoverrækkelsen fandt sted, inden Marie-Louise Achton Lyng og Vagn Gad Lauridsen sagde tak for en dejlig dag i det sønderjyske.