Tæt kamp om podiepladserne - FM i jagtsti 2015

Fredag, 19. jun 2015

Der var tæt kamp om topplaceringerne, da Danmarks Jægerforbunds mesterskab i jagtsti 2015 løb af stablen lørdag d. 13. juni. Mesterskabet var arrangeret i regi af kreds 4 og blev afholdt i det smukke terræn omkring Ribe Jagtforenings klubhus.

Vejret var lunt, let skyet og tørt, da Vadehavsblæserne kl. 08.00 blæste dagen i gang. Herefter var der officiel åbning af mesterskabet ved byrådsmedlem i Esbjerg Kommune, Kurt Jakobsen.

Byrådsmedlem Jakobsen viste sig oprigtigt interesseret og gik en hel jagtsti med en af dagens deltagere. Efterfølgende udtrykte han respekt for sværhedsgraden af en forbundsmesterskabsjagtsti.

Pointlighed

Igen i år gik guldet i den individuelle konkurrence til en mand fra kreds 4 - Morten Vinding, der har været fast inventar på podiet de senere år. Med 117 point blev det i år til en placering på det øverste trin, men selv en vinder kan efter en jagtsti finde personlige muligheder for forbedring.

Han udtalte:

- Jeg skød ringe i dag, jeg skulle have haft 6-7 point mere på skydningen, men det gik jo alligevel.

Derefter udtrykte han sin ros til selve jagtstiens opbygning såvel som til jagtstiudvalgsformand, Hans Christian Fuglsang, for dennes store engagement inden for disciplinen.

Jens Peter Lübker stillede op for kreds 2 og fik, som sidste års forbundsmester Peter Bülow, kreds 4, og Ivar Høst, kreds 1, i alt 111 point på jagtstien. Således blev det antal afgivne skud, der afgjorde, at Høst tog sølv, da han brugte 29 skud på jagtstien, mens de øvrige to brugte 30. For at få fordelt tredje- og fjerdepladsen skulle, der altså kigges på deltagernes point på de enkelte poster, startende ved post 1 og så fremdeles. Bülow og Lübker klarede sig lige godt på første post, og det blev derfor afgørende for Bülow, at han var lidt bedre end Lübker på post 2 - for fjerde år i træk kunne han træde på podiet og i år få bronze om halsen.

Min søsters skyld

Der er ingen tvivl om, at en del af deltagerne nød Vadehavsblæsernes indledende jagthornsblæsning i højere grad, end de nød de jagthornsignal, der skulle bestemmes på post 1. På post 1 skulle deltagerne også "parre" fem fotos af en andefugl med fem fotos af hver andefugls mages vinge - på papiret en overkommelig opgave - i praksis bestemt en udfordring.

På post 2 var deltagerne på invitationsfasanjagt hos en god ven den 20. oktober. På sådanne poster skal beslutninger tages her og nu - skal der skydes eller ikke? "Du skyder ikke til duer", var det sidste lokale Jens P. Skønager tænkte, inden han blev budt velkommen af postlederne. Kort efter blev der annonceret tyrkerduer, og af uransagelige årsager afgav Skønager skud til fuglene/lerduerne og mistede derved - hvis man skal være en smule kontrafaktisk - en podieplads.

Skønager havde nogle familiemedlemmer med rundt på jagtstien. Om det sagde han senere:

- Jeg tror, det var min søsters skyld, at jeg skød på de tyrkerduer!

For familiefredens skyld bør det nævnes, at det blev sagt med et glimt i øjet - også selv om det kan være svært at læse en vestjydes ansigt.

Post 3 bød på trampejagt i et område med mange vilde planter og buske, der fint slørede den "jæger", som stod lidt bag det stykke råvildt, der bl.a. kom op af skrubbet.

Post 4 var riffeljagt den 13. juni, og her lod flere sig friste til også at regulere mårhunden. Men den gik ikke, eftersom der blev lagt vægt på jagtdelen og altså ikke reguleringsmuligheden.

På post 5 blev deltagerne testet i både visuel kendskab og teoretisk viden om jagthunde.

Sådan gør man det

Post 6 var en teoripost med lovspørgsmål om behandling af våben, udsætning af vildt, natur og jagttider. I sig selv svært nok, men det blev for nogen værre ved post 7.

Her blev tøjlerne for alvor strammet og fårene skilt fra bukkene, da deltagerne ud fra 15 numre skulle fortælle, hvilke planter, frø, kranier, knogler, fjer og lignende, der var tale om. En af de bedre på denne post var Jens Peter Lübker fra Vonge, der lavede 10 point ud af 15 mulige. Blandt andet konstaterede han, at et rovdyrskranie var "hængslet", så underkæben sad fast på selve kraniet - et tegn på, at det stammer fra grævling. Han resonerede sig også frem til, at penisbenet var fra en spættet sæl, ligesom svælgbremselarven, boghvedefrøene og rødellen end ikke rystede ham - sådan skulle det gøres.

Sidste post var en strandjagtspost, hvor deltagerne bl.a. ved fotoidentifikation skulle afgøre, om de ville afgive skud til vildtet, der kom for på den givne septemberdag.

Holdguld til kreds 4 - igen!

Med 326 point tog Peter Bülow, Jens Venø, Jens P. Skønager og Tonny Nørmark - vanen tro - holdguld til kreds 4. Den nye forbundsmester Morten Vinding var på trods af, at han kommer fra kreds 4, ikke at finde på vinderholdet. Han stillede for kredsens "andenhold", da han ikke deltog ved kredsmesterskabet og således ikke kunne udtages til "førsteholdet".

- Kredsmesterskabet blev helt enkelt ikke annonceret godt nok og tidligt nok, så jeg havde allerede planlagt andet den dag, og det kunne ikke ændres, forklarede han.

Han udtrykte dermed også et ønske om bedre og tidligere annoncering af kredsjagtstien i 2016.

Jens Peter Lübker, Jens Erichsen, Steen Nørskov Jensen og Thorbjørn Carøe Knudsen tog med 304 point holdsølv til kreds 2, mens Ivar Høst, Thomas Michalsen, Claus Frahm og Jan Strauss fra kreds 1 med 300 point satte sig på holdbronze.

Tilbage var der bare for jagtstiudvalgsformanden at takke deltagere, arrangører og de frivillige.

- Og så vil jeg gerne, at I giver en hyldest til Arne Bech-Jensen, der helt alene har skrevet drejebogen til denne jagtsti, sluttede Fuglsang, hvorefter klapsalverne lød.

Et flot mesterskab i dejlige omgivelser var forbi, og det er ganske sikkert, at mange glæder sig til det næste.