Sæsonens sidste vinger og vinderne af årets hovedpræmier

Mandag, 16. mar 2015

Her en måned efter at jagtsæsonen 2014/15 er afsluttet, har vi i alt modtaget 13.899 vinger. Sammenlignet med sidste sæson har vi, når der tages højde for, at måger, skalleslugere og hun-edderfugle nu ikke mere har jagttid, modtaget lidt flere vinger, end vi gjorde i sidste sæson.

Igennem hele sæsonen 2014/15 indsendte 495 jægere imellem 1 og 403 vinger, med et gennemsnit på 28 vinger per jæger. En meget sløv start med mindre end 1.000 indsendte vinger i september er blevet udjævnet gennem sæsonen, og specielt i februar har vi modtaget rigtig mange vinger, med et rekordstort antal på 3.305 indsendt fra 205 jægere. Udvidelsen af jagten på grågås, kortnæbbet gås og blisgås på land i januar måned har tydeligt sat sit præg på sæsonens sidste jagtmåned.

Vingeundersøgelsen modtog gennem februar 517 vinger fra gæs, som kan sammenlignes med 68 gåsevinger indsendt i februar i sidste sæson. Større fokus på gåsejagt og på indsendelse af vinger kan have medvirket til dette resultat, men den udvidede jagttid på land har helt sikkert haft en effekt.

Vingeundersøgelsens vindere

Som normalt er alle jægere, der har indsendt vinger gennem sæsonen, med i lodtrækningen om årets hovedpræmier. Lodtrækningen foregår på den måde, at alle, der indsender 1-10 vinger, har én vinderchance, indsender man 11-20 vinger, er der to chancer, 21-30 vinger tre chancer osv. Med sæsonens fordeling af vinger og jægere var der i alt 1.819 lodder i årets trækning. Følgende vindere blev udtrukket:

  • Duejagt i England med Buhls Jagtrejser: Ingolf Olsen, Nykøbing F.
  • Gavekort på kr. 1.000,- fra Danmarks Jægerforbund til Korsholm: Peter Lillesø, Munkebo

Blandt de jægere, der indsendte vinger i løbet af februar, er der udtrukket tre vindere af en kniv. De heldige blev:

  • Morten S. Heissel, Haderslev,
  • Hans M. Sørensen, Gjerlev
  • R. Rasmussen, Faaborg.

Alle vindere vil blive kontaktet direkte, men kan også ses på vingeundersøgelsens hjemmeside, hvor man også kan se en oversigt over samtlige årets vindere af knive og invitationer til jagter på Naturstyrelsens distrikter.

Fordelingen af vinger

Fordelingen af sæsonens indsendelser på arterne i vingeundersøgelsen fremgår af figur 1. For 11 arter fik vi i sæsonen 2014/15 tilsendt flere vinger end i sidste sæson (mere end 100% i figuren), hvor specielt gæssene ligger langt over normalen. Flere andre arter, bl.a. knarand, hvinand og de tre havdykænder ederfugl, sortand og fløjlsand, ligger også over sidste års totaler.

Alle, der har indsendt vinger i sæsonen 2014/15, takkes for deres bidrag og ønskes en god sommer. Vi håber mange igen er med, når vingeindsamlingen går i gang igen til september.

- Thomas Kjær Christensen