Ny nationalpark er blevet indviet

Tirsdag, 24. mar 2015

På forårsjævndøgn, lørdag den 21. marts, blev nationalparken Skjoldungernes Land indviet.

Parken, der er Sjællands første og Danmarks fjerde nationalpark, er beliggende i bunden af Roskilde Fjord med tilhørende landområder og strækker sig over Roskilde, Lejre- og Frederikssund kommuner. Med sine omkring 160 kvadratkilometer er området nogenlunde lige så stort som Nationalpark Mols Bjerge.

Fjord- og herregårdslandskabet i Skjoldungernes Land byder på en unik kombination af natur, fortidsminder og kulturhistorie og med sin lange kyststrækning med udbredte strandenge, rørskove og småsøer, er Roskilde Fjord et yngle og rasteområde af international betydning for svømme- og vadefugle.

Parken omfatter også de store statsskove og tidligere kongeskove ved Bidstrup, der er Sjællands næststørste skovområde.

Desuden indgår Lejre Forsøgscenter med miljøer og værksteder fra stenalder, jernalder og vikingetid og Gammel Lejres rester af fortidens store haller og gravhøje.

Selve navnet "Skjoldungelandet" er inspireret af Skjoldungerne i Lejre, der i følge sagnet var Danmarks første kongeslægt.

Omkring 60 procent af nationalparkens landareal er fredet.

Rundtur i nationalparken

Fra morgenstunden den 21. marts stod Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen, H.K.H Kronprins Frederik og miljøminister Kirsten Brosbøl ud fra Veddelev lystbådehavn og gennemsejlede nationalparken fra søsiden.

Ved Vikingeskibsmuseet på Roskilde Havn tog roskildeborgmester Joy Mogensen imod, og herefter begav delegationen sig af sted på cykeltur i Boserup Skov for at tage nationalparkens løvskove og fjordlandskab i øjesyn fra landsiden.

Den egentlige indvielse fandt efterfølgende sted på Ledreborg Slot, hvor en større menneskemængde tog del i festlighederne og smagte på nogle af de kulinariske specialiteter, der produceres i nationalparken. Her var bl.a. urokse fra Herthadalen, vikingepølser fra Hesselbjerggaard, øl fra Herslev Bryghus og frisk gårdmælk fra Lejre. Til de yngste var der is og ponyridning.

Efter taler fra miljøministeren, Lejres borgmester Mette Thouborg, godsejer på Ledreborgs John Munro, formand for Friluftsrådet Lars Mortensen og nationalparkens formand Lars Vedsmand, afslørede H.K.H. Kronprins Frederik nationalparkens bomærke.

Jagt på dagsordenen

Danmarks Jægerforbund var også repræsenteret ved lejligheden, og formand Claus Lind Christensen udtrykte stor glæde over at være med til åbningen af endnu en nationalpark i Danmark:

- Skjoldungernes Land byder på meget spændende natur, og vi vil selvfølgelig arbejde for at styrke de mange forskellige naturvarianter, der findes i området. Vi vil blandt andet have fokus på at deltage i naturformidlingsaktiviteterne, som er et af de områder, hvor vi har oplevet stor succes i de andre nationalparker. Og så vil vi naturligvis bidrage med at sætte jagten på dagsordenen som en naturlige del af vildtforvaltning i nationalparken, ligesom den er i resten af landet.