Forbundsmesterskab i bue

Onsdag, 26. aug 2015

Lørdag den 22. august afviklede Danmarks Jægerforbund sit mesterskab i bue hos Randers Buejægere på arealet hos Kronjyllands Jagtforening ved Assentoft på Djursland.

I forhold til forbundsmesterskaberne i 2014 var der tale om en tilnærmelsesvis fordobling i deltagerantallet. Dengang var der 20. I år var der 36 spændte deltagere, som stod klar, da formanden for Danmarks Jægerforbunds bueudvalg, Hans Jørgen Hansen, bød velkommen.

Deltagerne blev inddelt i patruljer med tre-fire skytter i hver, som skulle følges ad gennem banen med i alt 30 mål. Enten placeret solo eller to ad gangen. Patruljerne gik ud på plads rundt ved hver sin standplads, og da hornsignalet fra kommandocentralen gjaldede gennem skoven, vidste deltagerne, at de måtte starte deres skydning.

Hele "hjulet" gik altså i gang på samme tid.

Sidste år - da der var debut for FM i bue - foregik det på Danmarks flotteste og mest varierede bane i Vejen. Men banen hos Randers Buejægere er også af meget høj standard, kuperet og træbevokset, så udfordringerne var af rette, høje karat.

Stor tilstrømning af nye buejægere

Redaktionens udsendte var i patrulje med Klaus Jensen fra Sæby Buejægerne og Martin Lehnert fra Hillerød. Sidstnævnte havde et nytrykt certifikat, idet det var blot 48 timer siden, at han havde bestået bueprøven. Alligevel gjorde han det rigtigt flot, og skød som en fuldbefaren buejæger. Da Martin på et tidspunkt havde det uheld, at strengen under skudafgivelse ramte hans bukseben, og derfor hoppede af hjulet, formåede han at bøje buen så meget, at Klaus kunne skubbe strengen på plads. Hårdt fysisk arbejde som tømrer gav Martin den rette muskelstyrke til den krævende opgave.

Begge jægere er startet med buen for at få større udfordringer.

- Min kæreste, Jane, har chattet til mig de sidste par år, fortalte Martin.

- hun syntes ikke, at en "rigtig jæger" kan være bekendt at skyde et dyr med riffel på 200 meters afstand. Hun syntes, jeg skulle starte med buen. Jeg fulgte hendes råd, og nu er hun også selv i gang. Ikke med compoundbue buen lige som jeg, men med langbue. Ikke for at gå på jagt, men for den ro og koncentration, du skal kunne beherske for at skyde godt. Vi er begge selverhvervende, og når vi kommer hjem efter en lang arbejdsdag, er det alle tiders måde at komme "ned i puls" på.

I øvrigt kunne Martin oplyse, at ikke færre end 90 nye buejægere er kommet til alene i Nordsjælland i denne sæson:

- Der var bare pres på.

På få minutter blev alle pladser på tre hold á 30 aspiranter besat. Klaus Jensen startede Sæby Buejægerne i 2011. Dengang var der fem medlemmer. Nu er der cirka 20.

Thomas tog titlen

Efter flere timer i den efterhånden bagende sol begyndte patruljerne at vende tilbage til klubhuset, hvor resultaterne blev talt op. Det viste sig, at sidste års mester, Thomas Feddersen, havde gentaget triumfen, og generobrede sin titel med et forholdsvis pænt forspring han skød sig til imponerende 144 point ud af 150 mulige.

Bag ham kom tre skytter, som alle havde skudt 140 point. Nemlig Jens-Erik Krag, Thomas Østergaard og Nick Mortensen. De skulle derfor ud i om skydning. Målet var en gås, og reglen var den simple, at skytten, som satte sin pil tættest på centrum, ville vinde sølv, næstbedste bronze og sidstemanden - ja, han skulle nøjes med den utaknemmelige fjerdeplads.

Jens-Erik Krag var bedste mand i første omskydning. Men Thomas Østergaard og Nick Mortensen satte deres pile så tæt, at en ny om skydning måtte til. Her var Thomas den skarpeste.

100 pile - om dagen!

I klassen for traditionelle buer - recurve og langbue - blev Bruno Christiansen en suveræn vinder. Han erobrede 64 point, 30 point flere end nummer to, Peter Juulsgaard Jensen. Morten Skotte og Tom Buxbom skød begge 20 point, og var ude i omskydning om bronzen, hvilket Morten Skotte trak sig sejrrigt ud af.

Bruno Christiansens resultat skyldes meget flittig træning. Den 63-årige vestjyde skyder mindst 100 skud hver eneste dag! Det mener han selv er nødvendigt, når man skyder med traditionel bue uden sigtemiddel, hvor du rent instinktivt skal vide, hvordan du vil sigte. Man kan kun få respekt for sådan en seriøs ildhu.

Alle er velkomne i 2016!

Trods forøgelsen i deltagerantallet er der plads til mange flere, og derfor traf bueudvalget en hurtig beslutning: i 2016 kan alle interesserede deltage i forbundsmesterskaberne.

- Ja, vi har talt om det, og der er jo ingen grund til at lave kvalifikation for at sortere skytter fra, når vi har så god plads, mener Hans Jørgen Hansen.

- Til kvalifikationen på Fyn var der kun fem skytter, og så giver det ingen mening. Så populært som buejagt er blevet, tror jeg dog, at vi i løbet af få år er nødt til at indføre kvalifikation igen, men til næste år åbner vi altså op.

En anden nyskabelse i 2016 bliver en damerække. Hvilket utvivlsomt vil glæde Facebook-gruppen "Bueskydning for kvinder" og dens 54 medlemmer. Heraf skulle de 49 være i besiddelse af buecertifikat.