Flot sæsonafslutning for duejægere

Torsdag, 05. feb 2015

Den 31. januar var det slut for sæsonen 2014/2015. Kasseren i Rårup Jagtforening, Niels Christian Beck, kunne sætte jagtgeværet i våbenskabet, mæt og tilfreds med en flot afslutning på en lang jagtsæson.

Niels Christian Beck har haft et formidabelt træk af skovduer på sin landejendom i Bjerre Herred på Juelsminde halvøen. Og især efter at de nordiske duer ankom, var der tæt med duer på vinterhimlen.

Han etablerede nogle gode skjul ved et par af sine marker, og en af hans bedste jagtkammerater, Palle Jensen, forsvarede den ene mark, mens han selv sad ved den anden.

Hjemmesidens udsendte kiggede med, da Niels Christian for sidste gang i sæsonen skulle forsøge at bjærge sig et knippe nyskudte duer.

Frisk vind

Som enhver, der har jaget duer, vil nikke genkendende til, så bedrer det mulighederne ganske drastisk, hvis det lufter. Og det gjorde der vitterligt, også så grenene i de nøgne bøgetræerne gav sig en smule.

Niels Christian Beck sad ved en stærkt skrånende mark, hvor der var høstet majs. En parcel havde fået lov til at stå til vildtet, og i kanten af majsen opstillede han duekarrusellen - en batteridrevet maskine, hvor man på to metalskinner fastsætter et par duer, der drejer rundt og rundt i forsøget på at tiltrække forbiflyvende duers opmærksomhed.

Niels Christian Beck skulle gå et stykke fra sin bil, parkeret på den anden side af en mindre bøgeskov. Dette østjyske terræn er præget af ler, og da der nyligt var faldet sne, blev det ikke nemmere at komme hverken op eller ned ad de mudrede bakker. Men han fik sat camouflagenettet op omkring sit skjul, og fik sin hund, Ticki, ind bag nettet. Så var han klar!

Trækket blev præcist så godt, som han havde håbet på. Duerne kom enkeltvis eller i mindre grupper. Engang imellem dukkede 20-30 duer op på én gang, men da var der som oftest en eller flere fugle i flokken, som havde været i nærkontakt med jægere tidligere, og som anede uråd. Væk var de!

Fin skydning

Niels Christian Beck havde sørget for at sætte camouflagenettet så højt op, at han kunne stå fuldt oprejst, hvilket sikrede en bedre skudafgivelse. Det viste sig, at duerne lavede deres overflyvninger fra alle retninger. En tæt granplantage til den ene side slørede jægerens overblik, så duerne kunne overraske ham fra den kant. Men alligevel formåede han i langt de fleste tilfælde at sætte præcise skud.

Hver gang han havde skudt, sørgede han for at få sendt sin fire år gamle kleiner münsterländer ud at samle op. Han har før prøvet at vente til bagefter, men så kan man hurtigt miste overblikket over, hvor de enkelte fugle ligger. Og de tre gange, hvor han kunne se træf på en due, som forsvandt ind i skoven, gik han og Ticki øjeblikkeligt i den retning. Anskudte duer skal opsamles og aflives snarest muligt.

361 duer

Hen ad 14.30-tiden var Ticki ved at løbe tør for energi, og også Niels Christian Beck kunne mærke et stadig voksende hul i maven. Han ville stoppe efter den næste due, besluttede han sig for.

Det blev lige efter bogen: En enlig due kom sejlende ind fra hans venstre side, tydeligvis koncentreret om duekarrusellen. Fuglen forendte i det pust af fjer og dun, som er så karakteristisk for velplacerede skud på skovduer.

Mens fjerene blev ført bort af vinden, sendte Niels Christian Beck sin hund i dagens og sæsonens sidste apport. Nettet blev taget ned, og fuglene blev lagt an i en hurtig parade, mens et nyt snevejr trak det tilstundende aftenmørke med sig.

33 skovduer var det blevet til. Og Palle, makkeren cirka en kilometer borte, havde nedlagt 30.

Dette var ottende gang, de to venner havde været af sted, og sammenlagt var udbyttet blevet i alt 361 skovduer. Altså omkring 45 duer pr. gang i gennemsnit. Et flot udbytte der vidner både om et godt træk og velskydende jægere.

Nu venter et langt og forhåbentligt solrigt forår og sommer inden jagtsæsonen 2015/2016. Dog med et meget velkomment afbræk i form af bukkejagten!