Der er vildt på Vesterbro!

Lørdag, 05. sep 2015

Den Københavnske bydel Vesterbro, er et sted hvor arbejderne i gamle dage flygtede fra. De dage er forbi. Nu strømmer folk, som hipsters, intellektuelle, musikere og andet godtfolk til – hvis de har råd – for Vesterbro er blevet hipt, og det er forståligt, for kvarteret har fået en kolossal makeover. Ja, selv Istedgade har overgivet sig. Den er blevet renoveret og har fået et nyt klædeligt look. Hvor der før lå forretninger, der solgte kulørt litteratur og film, tarveligt genbrug, grillmad, sprut, smøger og lidt anden tutti futti, ligger der nu fancy forretninger, der tilbyder kvalitetsmærkevarer af forskellig art.

Vesterbro har også fået en ny restaurant. Og nej, du kan ikke få latte, sushi, friturestegt gedeost med kikærtemos, eller spise sig skæv og kvæstet i stegt flæsk med … ja, netop. Men du kan få vildt. Vilde sager fra skov, mark, strand og hav. Vi kiggede ind for at høre lidt om det koncept.

Jeg sidder med Nicolai Jæpelt og Frederik Schlosser fra restauranten og baren Vildt og vin. Jæpelt er den, der udvikler og har med leverandører at gøre. Schlosser tager sig af pr, og så er det også ham, der kører stedets web site. Nogle fancy titler har de ikke. Firmaet har en flad organisation. Man gør det, man er bedst til.

Vi sidd ude på stedets træterrasse under sommersol. Uden for på gaden, som er Enghavevej, er der træt trafik. Enghavevej er en vej, der forbinder Vesterbro med Frederiksberg i den ene ende, mens den i den anden retning munder ud i SV og Valby.

– Hvorfor lige vildt her midt på stenbroen?

Jæpelt svarer. – Hvis man vil åbne restaurant i dag, skal man lave noget specielt. Vi, som i parentes ikke selv er jægere, respekterer naturen, og dyrene, der lever i den. I en tid, hvor det meste kød vi spiser er fremavlet på fabrikslignende institutioner, vil vi gerne tilbage til det vilde og naturlige.

– Hvor får i Jeres råvarer fra? – Vi har forskellige leverandører i Danmark. De leverer også kød fra mere eksotiske lande. Arter, som krokodille, bjergzebra, struds med mere. Men inden vi køber varerne går jeg helt til bunds i, hvorfra de stammer. Om de har levet som vilde dyr, er blevet ordentlig behandlet og slagtet under respektable forhold. Det samme med de fisk og skaldyr vi serverer. De skal have et MSC certifikat. Og så vil vi aldrig servere truede arter.

– Kan det ikke være problematisk, at skilte med vildtretter her i centrum af det gamle København. – Jow da, svarer Schlosser. Vi har da haft nogle diskussioner med nogle borgere, der mener, at det er politisk ukorrekt at spise vildt. At det er forkasteligt at spise truede dyrearter osv. Men som regel kan fornuftige argumenter bløde stemningen op.

Det handler om etik

For restauranten Vildt og vin er etik et nøgleord. De skriver om det på deres menukort: ” Vi vælger dyr, der har levet og ageret som de vilde dyr, de er. Det giver bedre kød, og en bedre smag i munden. Grøntsager foretrækkes økologiske og suppleres fra vores eget gartneri” Gartneriet står på et stort stativ oven på restaurantens køkken. Store plastikbaljer på snorlige rækker fyldt med krydderurter og andre herligheder. Sig så ikke, at man ikke kan dyrke grøntsager på stenbroen.

Restauranten er noget speciel, og ikke noget jeg har set før. En hovedmonteret kafferbøffel, kigger ned på gæsterne. Det samme gør en tiger, der garanteret er over 100 år gammel. Der er også alskens gevirer fra ind- og udland. Inventaret er rustikt, hvilke er med til at skabe en god, afslappet atmosfære

Menukortet er ikke overfyldt med retter. Tre forretter. Fire hovedretter. Tre desserter og tre gange tilbehør. Spændende ting og sager. Blandt retterne kan nævnes, muslinger dampet i hvidvin. Vildtcharcuteri med forskellige smagsprøver på det vilde, råvildtlasagne med vilde svampe, kænguru med kantareller, og panna cotta med vilde bær. Og så skal det siges, at priserne på stedet er yderst overkommelige.

Jeg siger farvel og good luck til de to unge gutter Nicolai Jæpelt og Frederik Schlosser, og napper et af deres visitkort, kigger på det og smiler. Jo, der er tænkt over tingene helt ned i detaljen. Der står på forsiden af kortet: Vildt og vin bringer Vesterbro tættere på naturen. Jeg stikker kortet i en brystlomme, mens en tusset gut på en Harley ude på Enghavevej vrider gashåndtaget i bund og tonser afsted under bulder og brag, jeps … det er Vesterbro, det her.

Tekst og foto: Steen Axel Hansen

Hvis du vil vide mere om restauranten: www.vildtogvin.dk