OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 17. december 2015

Antallet af anskydninger falder fortsat

Nye tal fra DCE viser, at et stadig lavere antal vildt lever med hagl i kroppen. Yderst positivt, siger jægerformand Claus Lind Christensen.

Færre og færre dyr bliver anskudt. Det er den klare konklusion på DCE’s rapport ’Anskydning af vildt 2013-2015’. DCE er en forkortelse af Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet – det der i gamle dage hed Danmarks Miljøundersøgelser.

DCE har siden 1998 moniteret tre jagtbare arter: Kortnæbbet gås, ederfugl og ræv. Baggrunden for undersøgelserne var den enkle, at et for højt antal dyr levede med hagl i kroppen, og derfor har der løbene været fokus på oplysning og træning af de danske jægere, og det er den indsats, man kan se resultaterne af i DCE’s seneste rapport om anskydning af vildt.

Ros til jægerne
-Vi kan se, at antallet af blandt andet anskudte ederfugle og ræve er faldet støt og roligt, siden de første kampagner gik i gang i slutningen af 90’erne. Det er godt nyt, for så er det lykkedes at få flere jægere til ikke at tage chancer, men kun skyde når de kan ramme plet, siger biolog og vildtkonsulent Søren Egelund Rasmussen fra Naturstyrelsen i en nyhed på Naturstyrelsens hjemmeside.

I nyheden står der videre:

Før anskydningskampagnerne blev sat i gang, blev syv kortnæbbede gæs anskudt for hver nedlagt kortnæbbet gås. I dag anskydes kun én gås for hver nedlagt gås. Der findes i dag hagl i en femtedel af den voksne bestand af kortnæbbet gås, men tallet er faldende.

I rapporten indgik for første gang også undersøgelser af anskydning af råvildt. Resultatet viste et så lavt antal anskudte rådyr, at DCE vurderer, at tallet næppe kan blive lavere. Rapporten bygger på undersøgelser af dyr, der indfanges levende og sættes fri igen, samt trafikdræbte dyr og dyr nedlagt ved riffeljagt.

Indsatsen skal fortsætte
Formand for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen er glad for resultaterne:

- DCE’s undersøgelse viser, at den store indsats som Naturstyrelsen og de danske jægere har ydet for at nedbringe antallet af anskydninger virker. Det er jeg for det første meget tilfreds med. Men det er samtidig vigtigt at understrege, at vi fortsat skal gøre os umage og fortsat arbejde på at antallet af anskydninger falder, siger Claus Lind Christensen.