Test af sikkerhedsbriller
- når alle vinder

Jæger har testet en række godkendte sikkerhedsbriller, og alle de testede modeller lever op til krav og forventninger i forhold til sikkerheden.

Tekst: Lars Thune Andersen
Foto: Christian Lang Jensen

Alle de testede skydebriller bestod testen, og dermed kan du trygt benytte dem på skydebanen og i forbindelse med jagt. Dog er der forskel på, hvor godt de forskellige briller sidder på hovedet, og hvordan de tager sig ud, når man har dem på. Det er nemlig ikke uden betydning, hvis man skal bære dem under en hel jagt.

Husk sikkerhedsbrillerne på jagt
Heldigvis er det de seneste år blevet almindeligt, at haglskytterne på skydebanen bruger sikkerhedsbriller. Men på jagt er der stadig langt mellem de jægere, der bruger sikkerhedsbriller.


Undskyldningerne er mange, og jeg kender de fleste, for jeg er selv slem til at glemme sikkerhedsbrillerne på jagt. Med denne test vil vi gerne sætte fokus på brugen af sikkerhedsbriller på jagt. Det er afgørende af sikkerhedsmæssige årsager, og der er efterhånden mange briller på markedet fra mange forskellige producenter. Dermed er der sandsynligvis også nogle sikkerhedsbriller, som falder i din smag, og som du har lyst til at bære under en hel jagt.


På de næste sider præsenteres du for 14 forskellige sikkerhedsbriller fra seks forskellige producenter, og du har rig mulighed for at nærstudere brillerne, så du forhåbentlig finder et par, som du har lyst til at bære på skydebanen og i forbindelse med jagt.

Konklusion
Alle de testede briller har det tilfælles, at de er godkendt til skydning, og som forventet klarede de alle krav til holdbarhed selv under ekstreme forhold.
Testen af brillernes holdbarhed var delt i to. Den første test var en simpel dropball-test, hvor brillen blev ramt af en spids stålstang på 500 gram fra en højde på 127 centimeter. Her skulle brillen forblive intakt, og linserne måtte ikke falde ud af stellet eller gå i stykker.

I anden del af holdbarhedstesten blev brillen udsat for et skud hagl på 15 meters afstand. Patronen var en kaliber 12 med 28 gram stålhagl i haglstørrelse tre. For at bestå denne test skulle brillelinserne forblive ubrudte på den del af linsen, der vender ind mod øjet. Ved skudtesten var der ikke krav om, at stellet forblev intakt.

Alle briller bestod de to tests.

Anmeldelsen blev oprindelig bragt i magasinet Jæger i november 2020.

Anmeldelsen blev oprindelig bragt i magasinet Jæger i november 2020.