Tunger i gryden

I udlandet er tunger faktisk meget anvendte både i supper, til frokost og til pålæg, som vi kender det herhjemme.

Ingredienser: Vildttunger ca. 200 g pr. person til en varm ret 2 gulerødder 1 pastinak 1 porer
1 løg 1/4 knoldselleri Smør Salt og peber

Kort om klargøring og brug af tunger:

Veltilberedte vildttunger er en lækker spise, hvis klargøringen og den efterfølgende tilberedning er gjort ordentligt. Skal vi bruge vildttunger, skal de være friske, så de skæres af dyret hurtigts muligt, det vil sige før en eventuel modning af dyret. Det foregår nemmest ved at fjerne dem bagud under kæben sammen med luftrøret, da det er meget svært at fjerne dem gennem munden på dyret. Vær renlig med arbejdet og undgå at smide tungerne på jorden. Rens dem nøje og udvand dem i koldt vand natten over i køleskabet, skift helst vandet flere gange i begyndelsen. Har man ikke mulighed for nok tunger at tilberede, kan de udmærket fryses efter udvanding. Brug kraftige fryseposer, og husk at klemme al luft ud af posen. Specielt råvildttunger er ikke særlig store, men fryser man ned, hver gang man har en tunge eller to, har man en dag nok tunger til et måltid. Og husk også at fortælle dine jagtkammerater, at du gerne vil have tunger fra deres hjortevildt, hvis det er muligt. Og chancerne for at få nogle tunger fra hjortevildt er store, da det er få jægere, der anvender dem i husholdningen.

 

Fremgangsmåde:

  1. Klargør og udvand tungerne som anvist. Rengør alle grønsagerne, og skær dem i passende stykker.
  2. Grønsagerne steges ganske let i en tykbundet gryde uden at tage farve. Tungen/tungerne lægges i gryden, og der hældes vand på, så det dækker. Krydr med salt og peber.
  3. Lad tungerne simre under låg i 1½-2½ time, til de er helt møre. Vend dem engang imellem og sørg for, at vandet ikke koger helt væk. Der kan spædes op med lidt grønsagsbouillon. Tungerne skal være kogt helt møre, Det tjekker man ved at stikke en kødnål eller en urtekniv ned i spidsen af dem. Slipper tungen, er den kogt.
  4. Herefter flås tungerne, mens de er rygende varme. Kan de let flås, er det også et godt tegn på, at de er kogte. Er det derimod svært at få skindet til at slippe, kog dem da noget længere.
  5. Med en stavblender pureres urterne ud i kogevandet, så det derved jævner. Smag saucen til med salt og peber. Er den for tyk, spædes den, som før nævnt, med bouillon.

Servering:

Tungerne skæres i tynde skiver og serveres med saucen. Gerne med salat eller syltede rødbeder og en lækker kartoffelmos til. Retten er også fremragende serveret med frisk pasta og et drys parmesan.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken