Ølbraiseret vildt med hokkaidogræskar og grønkål

En lækker ret, her serveret med hokkaido og grønkål, som er meget sæsonbetonet. Kan disse grønsager ikke købes, kan man servere retten med en luftig kartoffel- eller rodurtemos til.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: Ingredienser: 750 g vildtkød, f.eks. kød fra bov eller hals uden ben 1 dl hvedemel Salt og peber Lidt olie 1 løg 1 gulerod 1 lille persillerod 1 lille pastinak
2-3 stilke frisk timian ½ l ale eller anden mørk øl 2 spsk. HP Sauce Garniture: 1 meget lille hokkaidoggræskar ½ knoldselleri Lidt grønkål Tyttebær Smør

Facts om simreretter:

For at vi får det optimale resultat, er der få ting, man bør huske, når man tilbereder simreretter af vildt.

 • Sørg for at få alt det skåret bort, der er blevet blodigt i forbindelse med skuddet, da dette kød ikke er egnet i retterne.
 • Ved de mørke simreretter bør man svitse/afbrune kød og grønsager inden tilberedning, da det giver den absolut bedste smag til retten.
 • Bruger man øl i retten, så pas på med mængden af det, da det nemt kan gøre retten bitter i smagen, så begræns det.
 • En simreret bliver ikke ringere i smagen af at stå til dagen efter, når den er tilberedt, snarere tværtimod. Lun den dagen efter, og spæd den eventuelt op med lidt ekstra væde, da saucen i retten typisk er blevet tykkere af at stå.
 • Mange er tilbøjelige til lige at skulle pifte retten op med fløde, men det gør ikke nødvendigvis en simreret bedre. Det gør den mere cremet, men fjerner den intense og kraftige smag, retten har.
 • Simreretter tilberedes typisk i gryder under låg, men har man en gryde med låg, der kan tåle at gå i ovnen, så retten tilberedes i en gryde med låg i ovnen, giver det et perfekt resultat. Denne tilberedningsmetode gør det nemmere at ”forlade” køkkenet og lade retten passe sig selv under tilberedning. Alternativet er en stegeso til tilberedning i ovnen.

Fremgangsmåde:

 1. Skær kødet i grove tern på ca. 3x3 cm.
 2. Pil, og hak løget. Skræl gulerødder, persillerod og pastinak. Skær dem i halvanden centimeter tykke skiver.
 3. Krydr melet med salt og peber, og vend kødet heri lige inden tilberedning. Overskydende mel hældes fra.
 4. Varm olien i en gryde, og svits løg og de andre grønsager heri. Tag dem op, og brun efterfølgende kødet godt på alle sider i gryden i hed olie.
 5. Tilsæt øllet, HP Sauce og timian, og lad det nu simre ved svag varme i ca. halvanden time. Tjek, om kødet er godt mørt. Er det ikke, skal det simre lidt længere. Kom grønsagerne i retten den sidste halve time.
 6. Smag retten til med salt og peber.

Garniture:

 1. Stilkene fjernes på grønkålen, og bladene skæres i grove strimler.
 2. Græskarret halveres, kernerne skrabes ud, og det skrælles og skæres i både.
 3. Knoldselleri skrælles og skæres i både. Bådene koges i letsaltet vand i fem-otte minutter afhængig af tykkelsen, de skal stadig være sprøde. Gem vandet til grønkålen.
 4. Lige inden servering steges hokkaido og knoldselleri i smør og krydres med lidt salt og peber. Imens koges grønkålsbladene lynhurtigt i det letsaltede vand fra sellerien.

Servering:

Retten serveres rygende varm, og som tilbehør kan der serveres smørstegt græskar og selleri og saltkogt grønkål. Retten kan pyntes med tyttebær.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken