Bov af dådyrkalv med stout og chili
STOUT ER EN fyldig og velsmagende øl og velegnet i forskellige vildtretter, gerne kombineret med chili som i retten her. Retten er nem at have med at gøre, når den først er sat over. Den passer sig selv og kan sagtens laves dagen i forvejen. Dåkalv er ikke noget, alle har adgang til, men til retten kan der lige så godt anvendes bov fra kronkalv eller råvildt.
                                                        Antal personer: 4 prs.
                                                    
                                                    
                                                        
                                                
                                                
                                                                Ingredienser:
                                                                1 bov fra dåkalv
                                                                Lidt olie
                                                                1½-2 liter vand
                                                                2 stout
                                                                1 løg
                                                                4 fed hvidløg
                                                                1 lille pastinak
                                                        
                                                        
                                                                ½ porre
                                                                ½ rød peber
                                                                1 rød chili
                                                                Lidt frisk timian
                                                                10 tomater
                                                                Salt og peber
                                                                Grofthakket persille
                                                                Lidt maizena til jævning
                                                        
                                                    Fremgangsmåde:
- Boven deles i leddene og brunes. Er boven stor, kan den saves i flere stykker. Stykkerne brunes i lidt hed olie i en stegegryde og kommes derefter i en passende gryde; vand hældes ved, så det dækker kødstykkerne. Under opkogningen fjernes eventuelt gråt skum, som lægger sig på overfladen.
 - Løg og hvidløg pilles og snittes fint, pastinak skrælles, porren rengøres, peberfrugt og chili skylles og renses for indvendige kerner, alt sammen skæres i passende ikke for store stykker. Tomaterne skylles og skæres i både.
 - På en pande sauteres (steges uden at brune) snittede løg og hakkede hvidløg i varm olie. Resten af de skårne urter kommes ved og sauteres med.
 - Det hele kommes herefter ned i gryden til boven sammen med stout og lidt salt og peber. Urterne tages op, når de er møre.
 - Boven koges i alt i ca. 1½-2 timer, til kødet er mørt.
 



Kødet på den grydestegte bov skal være så mørt, at det næsten falder fra hinanden, når det skæres.
- Når dette er tilfældet, tages boven op, kødet pilles fra benene og skæres i tern på ca. 2x2 cm.
 - Suppen jævnes eventuelt med lidt maizena og smages til med salt og peber.
 - Grønsagsstykkerne tilsættes herefter til saucen sammen med kødet, og retten er serveringsklar, når den er gennemvarmet.
 
Servering:
Retten serveres rygende varm, drysset med grofthakket persille. Til retten serveres en lækker kartoffelmos.
Velbekomme
Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken