Kødkvalitet

God kødkvalitet kan sikres ved godt håndværk. Vurder afblødning af dyret. Skuddet har betydning for gødningsforurening af kroppen, men også for omfanget af blødning og dermed kassation af kød.
Fotos: DTU Veterinærinstituttet

Valg af riffelammunition skal tage udgangspunkt i hvilken dyreart der skal nedlægges og kuglekonstruktion og kuglevægt skal afvejes. Tunge kugler med moderat ekspansion giver mindre udgangshuller end lette kugler. Tunge og langsomt ekspanderende kugler giver mindre kødødelæggelse.

Og der er stor forskel på vildtet evne til at optage energien fra kuglen. Ved kuglen passage i dyret afgives der altid små kuglefragmenter. Derfor skal der kød omkring kugle ind- og afgangshul bortskæres. Det afrensede kød bør afhændes til renovation for at undgå miljøforurening.

Faciliteter

  • Egnet facilitet til god brækning

  • Uegnet facilitet og hygiejnesvigt

Kronvildt

  • Krondyr afrenset for blødninger efter kugleskader

  • Krondyr med store blødninger efter kugle

  • Krondyr gødningsforurenet ved udtagning af endetarm

  • Krondyr med gødningsforurening i bughulen

  • Krondyr gødningsforurening i bryst efter hængende brækning

Dåvildt

  • Blødninger efter perfekt kugle

  • Dådyr indgangshul

  • Dådyr udgangshul

  • Dådyr flot udtagning af endetarm

  • Dådyr med gødningsforurening der skal skæres bort

  • Dådyr med hud og hår

Råvildt

  • Rådyr skudt med hagl

Fasan

  • Fasanbryst med blødninger dybt - holdbarhedsproblemer

  • Fasanbryst uden haglskader eller bid af hund

  • Fasan med blødning i brystkød efter hagl

  • Fasan med forurening trukket ind i kød med hagl

  • Fasan med hagl i brystkød

  • Sønderskudt fasan