Lån en pram og kom godt fra land som strandjæger

At begive sig på strand- eller havjagt for første gang kræver naturligvis en skydepram. Men det kræver også råd og vejledning fra erfarne jægere. Dels om valg af fartøj, men også valg af lokalitet, udlægning af lokkefugle, begrænsninger i jagtens udøvelse, vejr og vind, og ikke mindst sikkerhed!

Kontakt din lokale Strand- og havjagtkoordinator. Han kan hjælpe dig godt igang.

Succes på strandjagt er et samspil af de mange forhold, men det med båden eller prammen fylder ofte meget. Der er også tale om en større engangsinvestering, når prammen skal indkøbes, så det er vigtigt at vælge rigtigt fra starten. 

Hvis den nye strandjæger vil prøve kræfter med trækjagt eller kravlejagt, så bliver det med prammen pludselig lidt mere specialiseret. Man bliver konfronteret med spørgsmål om boble, kravlepram, trækpram, sænkepram og så videre. Ny eller brugt - det er ikke helt ligetil.

Adskillige jagtforeninger rundt omkring i landet har anskaffet sig pramme til udlån blandt medlemmerne. De fleste steder er der tale om gratis udlån og ikke leje. Låneren står dog til ansvar for ødelagt grej. Her kan den nye strandjæger henvende sig i foreningen og låne pram og grej, så han ikke nødvendigvis behøver at indkøbe fartøj med det samme - med risiko for at vælge forkert. Fælles for de foreninger, der udlåner skydepramme, er, at der altid er erfarne jægere, der kan spørges til råds om forholdene i lokalområdet.

Aalborg og Omegns Jagtforening har en trailer med pramme, der er egnede til jagten på Limfjorden omkring Aalborg. Foreningen var en af de første foreninger, der udlånte pramme til medlemmerne, og det startede allerede i 1999. Nu har det udviklet sig til at være et konkret jagttilbud til alle i foreningen. Betingelserne er simple, jægeren skal være medlem af foreningen og underskrive en låneaftale.

Horsensegnens Strand- og Landjægere hørte om låneprammene i Aalborg og kopierede systemet. Foreningen havde i forvejen formen og rettighederne til Svendborgprammen, og nogle af medlemmerne gik sammen og støbte en Svendborg-foreningspram. Derudover blev der indkøbt bådtrailer, en del lokkeænder og endnu en pram. Låneren skal næsten kun selv sørge for gevær, madpakke og redningsvest, inden han kan tage en tur på fjorden.

Næstved Strandjagtforening har hele 5 pramme til udlån. De ligger på et stativ lige udenfor klubhuset - ikke langt fra jagtområdet. I foreningen er også engagerede strandjægere, der kan vejlede om de specielle forhold under strandjagten i lokalområdet.

Sådan er der måske også en forening i dit lokalområde, der udlåner pramme med grej til nye strandjægere?

Danmarks Jægerforbunds hjemmeside kan du se kontaktoplysningerne på den lokale Strand- og Havjagtkoordinator. Han kan måske ikke råde og vejlede om selve lokalområdet, men han kan henvise til den lokale jagtforening, hvor ekspertisen findes.

Husk, at du selv skal sørge for sikkerheden. Det er lovpligtigt at medbringe en passende godkendt redningsvest, svømmevest eller flydedragt under sejladsen. Den sunde fornuft skal du også have med, og du skal selv kontrollere pram, anker og årer inden du sejler ud. Ja, og så lige vejrudsigten? Den kan du se på en af de mange metrologiske hjemmesider. 

Du kan læse mere om strand- og havjagt her på siden. Knæk & bræk.