Præsentation af Lars Ehrensvärd Jensen

Vil du danne dig et hurtigt indtryk af, hvilken person jeg er, så prøv disse links:

Hvem er jeg

Jeg er 62 år gammel og har været 40 år i forsvaret. Jeg forlod aktiv tjeneste som major i 2020. Jeg er uddannet jægersoldat og har været 21 år i specialstyrkerne. Samlet set har jeg 40 års ledererfaring. Jeg er aktiv i Jægerkorpsets reserve og gør tjeneste 1-3 mdr. om året.

Når du læser dette, er jeg igen udsendt for forsvaret, men jeg er hjemme igen før bukkejagten. Hvis jeg bliver valgt til HB, så bliver det min sidste udsendelse, for jeg vil bruge min fulde energi på HB-arbejdet. Udsendelsen blev besluttet længe før, jeg blev opfordret til at søge valg til HB. Jeg ved det er uheldigt i forhold til valget, men jeg håber, du forstår. Jeg vil blive meget skuffet, hvis det diskvalificerer én til en tillidspost i Danmarks Jægerforbund, at man sætter livet på spil for Danmark.

Jeg er på 20. år gift med Helena, som er sygeplejerske. Vi har voksne børn.

Ud over jagt og lystfiskeri er jeg biavler gennem 15 år og har i øjeblikket ca. 50 bistader i naturen. Jeg er ivrig sportsmand og løber årligt det svenske Vasaløb (90 km på ski). I år bliver jeg forhindret, men skulle ellers have startet for 11 gang. Jeg har sat mig det skøre mål at blive den ældste som gennemfører løbet. Så skal jeg hænge på, til jeg bliver 94.

Som ansat i forsvaret har jeg boet mange steder i Danmark. De sidste 10 år har vi boet i Gurre i Nordsjælland med statsskoven som nabo. Før det boede vi 10 år i Mørkøv på Vestsjælland, hvor vi lejede gartnerboligen til Torbenfeld Gods. Samlet har jeg faktisk boet over 20 år i kreds 7!

Jeg har været medlem af bestyrelsen i Tikøb jagtforening siden 2018 og kredsbestyrelsen i Kreds 7 siden 2020.

Som jæger er jeg temmelig alsidig: Motorbådsjagt, strandjagt, pürch, jagt med stående hund (sneppe, rype, tjur, urfugl), støverjagt med gravhund, elg- og renjagt, jagt på ski efter tjur og hvad der ellers byder sig. Jeg har haft Kleiner Münsterländer og Ruhåret gravhund i mange år, Jeg skifter nu kleineren til en Irsk Setter.

Det er dén person og jæger jeg er.

Hvad har jeg at byde på

Jeg er meget bevidst om, at jeg som HB-medlem bliver en del af ét team. Et team som udgøres af medlemmerne, kredsbestyrelsen og de øvrige HB-medlemmer. Ingen kan noget alene, det er summen af vores forskellige kompetencer som gør os stærke sammen.

En hovedbestyrelse er også et team, hvor hver enkelt byder ind med sine særlige kompetencer, så vi får alle synspunkter i spil. Det er den praksis, jeg har været vant til i mit professionelle liv.

At være jægersoldat er meget mere end fysiske strabadser. Som officer i Jægerkorpset har jeg hele mit liv arbejdet i det strategiske og politiske felt.

Jægerkorpset har – modsat hvad mange ved – altid kæmpet for sin eksistens. Meget lig Jægerforbundet. Jagten er truet i fremtiden og det er jagtens bevarelse som er min hjertesag.

Som mangeårig chef for udviklingsafdelingen i Jægerkorpset har jeg været dybt involveret i at udvikle de strategiske og politiske forslag, som har ført de danske specialstyrker dertil, hvor de er i dag. Det at være jægersoldat er derfor i høj grad et spørgsmål om at se muligheder og slå til med gode og overbevisende argumenter på rette tid og sted. Også evnen til at se og forstå trusler på kort og lang sigt er afgørende.

Noget af dét, jeg er rigtig god til, er at analysere og forklare komplicerede problemer. At analysere betyder, at man skiller et problem ad i dets hoveddele. Ved at se på hvert enkelt element i en problemstilling, får man et overblik over sammenhængen mellem de enkelte delproblemer. Derved undgår man at fare afsted med hovedet under armen og overse den måske vigtigste del af problemet.

Hvordan min måde at tænke på ser ud i praksis, kan du se et eksempel på i DJ’s nye strategi. Her har jeg haft stor indflydelse og vi er gået fra en strategi på 34 sider til kun 1,5 side. Visionen ”God jagt i generationer” ser jeg som en stor forpligtelse for os alle og især HB.

Det er denne viden, uddannelse og erfaring, som jeg gerne vil bidrage til udvikling af jagten og DJ.

Eksempler på resultater hidtil

 • Etableret en alliance med landbrugets organisationer i Kreds 7 om udvikling af markvildtlav.
 • Skrevet bogen ”Moderne uddannelse af jagthunde” 2012. I dag grundlaget for DJ’s jagthundeuddannelse.
 • Skriver på en ny version af bogen sammen med en anden forfatter. Udkommer 2023.
 • Stod i spidsen for DJ’s nye tilgang til jagthundeuddannelsen i 2012-15.
 • Vi jægere må kæmpe for jagten og vores natursyn i den offentlige debat. Derfor er jeg en meget aktiv debattør i medierne om jagt, senest:

  • “Naturen har brug for et langtidsholdbart projekt – ikke et elitært aktivistisk projekt som naturnationalparkerne” (Kronik i Jyllandsposten, 13. januar 2022). Læs kronikken her
  • ”Dansk jæger: Stop fordømmelsen. Jeg skyder dyr, og jeg er stolt af det” (kronik i Politiken 7. december 2021). Læs kronikken her
  • ”Jo, tonen er hård i debatten om naturnationalparker. Men Lea Wermelin ligger, som hun har redt” (debatindlæg Jyllandsposten 11. oktober 2021). Læs debatindlægget her
  • ”Biodiversitet, rewilding og nationalparker giver efterhånden ikke plads i naturen til danskerne” (debatindlæg Jyllandsposten 29.april 2021). Læs debatindlægget her
  • ”Når nogle jagtmuligheder forsvinder – så opstår nye” (Synspunkt i Jæger, november 2021, side 146). Log på medlemsnettet og læs Jæger online her
  • ”Jagten savner en Greta Thunberg!” (Synspunkt i Jæger, februar 2022, side 78). Log på medlemsnettet og læs Jæger online her