Plast i naturen fra haglpatroner samt støj fra flugtskydningspatroner

Målsætning

Jagt med haglvåben skal ikke efterlade plastforurening i naturen.

Flugtskydningspatroner skal heller ikke støjforurene over de tilladte grænser i miljøgodkendelserne på skydebanerne.

Problemerne med haglammunition skal løses ved at:

  1. Haglskåle skal være nedbrydelige
  2. Patronhylstre skal være nedbrydelige eller genanvendes. Under alle omstændigheder skal de ikke efterlades i naturen (indtil de teknologiske løsninger er på plads, vil DJ køre kampagner for at få jægerne til at rydde op efter sig)
  3. Haglpatroner solgt i DK skal deklareres

Baggrund

Udøvelse af jagt og flugtskydning med haglgevær efterlader til tider plastik i naturen og på skydebanerne.

Dansk Jagtakademi har offentliggjort en rapport, som i hovedtræk påviser, at den hyppigst fundne plastgenstand på de danske strande er enten et hylster eller en haglskål fra en haglpatron.

Et groft tilhugget regnestykke lyder:

På de danske skydebaner ligger der ca. 390-460 mio. plasthaglskåle siden blyforbuddet blev introduceret i 1994 (23 år x 15-20.000.000 patroner/år). Hertil kommer antallet af haglskåle i naturen i forbindelse med jagt på fastlandet. Konservativt er det 7-8 mio. x 23 år = ca. 180 mio.

De danske jægere gik foran, da man udfasede blyet i haglpatronerne. Nu er tiden kommet til at løse de sidste forureningsproblemer med haglpatronerne. Igen tager de danske jægere ansvar og går foran. Men vi gør det ikke alene. Vi samarbejder tæt med importører, myndigheder og evt. forskningsinstitutioner.


Denne målsætning er besluttet på hovedbestyrelsesmøde den 11. januar 2018.