OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 12. februar 2018

Mange vinger i januar – indsend de sidste vinger i februar!

Efter en meget sløv sæson må vi nok sige, at der er blevet sat en flot slutspurt ind i vingeundersøgelsen i januar. Vi har i alt modtaget 2.757 vinger, hvilket gør januar til den måned, hvor vi har modtaget flest vinger i denne sæson.

Tekst: Thomas Kjær Christensen, seniorforsker, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Normalt modtager vi flest vinger i oktober og november, men i denne sæson var tallene for disse måneder henholdsvis 1.488 og 2.206 vinger.

I alt indsendte 169 jægere vinger igennem januar. Disse blev nedlagt på 259 forskellige lokaliteter, og der blev indsendt mellem 1 og 544 vinger per jæger. I gennemsnit indsendte hver jæger 163 vinge. Det skal siges, at flere jægere i år har samlet vinger sammen fra mange jagtdage og nogle fra hele sæsonen, inden disse er blevet indsendt. Alle indsendere takkes for bidragene, og vi håber at modtage vinger igen i næste sæson. Desværre kan ikke alle være heldige at vinde en jagtkniv, da vi jo kun udlodder én kniv per 1.000 vinger modtaget. Det betyder, at for januar har vi to heldige vindere, som blev Kim Christiansen, Bjerringbro og Finn Nielsen, Hostebro.

Med udgangen af februar lukker vi vinge-sæsonen af og udtrækker de sidste knive. Ligger der stadig lidt vinger i fryseren, er det derfor nu de skal indsendes. Alle jægere som indsender vinger inden 1. marts vil være med i lodtrækningen om sæsonens sidste knive, og alle, der har indsendt vinger i løbet af hele sæsonen, vil være med i lodtrækningen om 3 dages duejagt i England med Buhls Jagtrejser. Mangler man vingekuverter, kan det stadig nås at bestille disse ved at indsende navn og adresse til vinger@bios.au.dk eller per telefon til 87150000.

I januar fik vi mange krikænder og pibeænder, men som forventet gav det også rigtigt godt med de store havdykænder og gæs. Fordelingen af vinger modtaget igennem sæsonen kan ses i figuren.

Vi udsender sæsonens resultater til alle indsendere engang i foråret, men kun per e-mail. Det er derfor vigtigt, at vi har modtaget en e-mail på de indsendte vingekuverter. Har man ikke sendt en e-mail, eller modtager man ikke et nyhedsbrev per mail inden sommerferien, så send en mail til vinger@bios.au.dk, så fremsender vi nyhedsbrevet til afsenderen.

Man kan som altid læse mere om vingeundersøgelsen på vores hjemmeside bios.au.dk/vinger. Hjemmesiden er faktisk blevet flyttet, så den nu ligger på Århus Universitets nye hjemmeside Fauna.au.dk, hvor man nu også kan søge i den Danske Vildtudbyttestatistik tilbage til 1941, og se udbytte for alle arter i både amter og kommuner.  

Knæk og bræk

Thomas Kjær Christensen