OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Forårsklassikeren – den frivillige jagtprøve

Der er for jagttegnsaspiranterne to muligheder: enten består de…eller de dumper. 80,5% dumpede den 8. april ved prøven i Roslev. Men "heldigvis" er det kun til den frivillige jagtprøve, der er god forberedelse til den ægte vare.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Troels Romby Larsen

Der er forår i luften og sommerfugle i maven hos de fleste, der på en solrig søndag er mødt op ved Salling Jagtforenings klubhus ved Roslev. Indendørs er alt i god tid klargjort til de 44 tilmeldte til den frivillige jagtprøve, hvoraf 36 dukkede op.

Kassen fra DJ er åbnet, og opgaverne ligger klar til at blive uddelt af formanden for Salling Jagtforening, Birger Bavnsgaard, der både byder velkommen og fortæller om, hvordan prøven skal afvikles.

Kontrol over nerverne

Nogle af aspiranterne sidder koncentreret og i dyb tavshed; andre snakker lystigt – der er mange måder at forsøge at få kontrol over nerverne på. Efter at have betalt 100 kr i startgebyr, begynder den teoretiske del af prøven.

 

Kan man nu huske teksterne fra jagtlovgivningen? Og artskendskabet med både fugle og dyr er det glemt? Nogle bliver hurtigt færdige, afleverer og går udenfor. Nogle tager en hurtig smøg, andre nøjes med at inhalere den friske forårsluft.

De sidste sidder inde ved bordene og kæmper med de spørgsmål, der driller.

Fem fejl betyder dumpet teoriprøve

Efterhånden som svarskemaerne bliver afleveret, tjekkes de af Aage Bak Mikkelsen. Der er stor forskel på antallet af rigtige svar. Nogle aspiranter har under fem fejl (dumpegrænsen); andre har et tocifret antal fejl.

Svær prøve – eller for ringe indsats?

Omme bag klubhuset får alle deres ”dom” af Birger Bavnsgaard. Med rolig stemme gennemgår han aspirantens teoriprøve og giver gode råd til, hvordan resultatet kan forbedres, når den rigtige prøve skal bestås. Enkelte udtrykker, at det er en svær prøve; andre at de har læst for lidt på lektien.

De fleste mener klart, at de kan få lært teoristoffet til, ”når det gælder”. Uanset deres resultater så får alle lov til også at gå op til den praktiske prøve. Det gælder nemlig om at blive klog på, hvor man kan forbedre sig.

Den praktiske prøve

Nede ved skydebanen står foreningens næstformand, Niels Henning Madsen. Sammen med sin hjælper, Niels Baunsgaard, skal han sikre, at alle får chancen for at vise, at de har lært korrekt våbenhåndtering og så også kan klare den lidt drilske afstandsbedømmelse. Afslutningsvis skydes der til lerduer, uden krav om træf.

Plads til forbedring

13 aspiranter bestod teorien, 23 dumpede. 23 aspiranter bestod den praktiske prøve, 13 dumpede. Syv aspiranter bestod både den teoretiske og den praktiske prøve.

Der er plads til forbedring, og den skal nok komme.

Øvelse gør som bekendt mester, så selvom selvtilliden fik et lille knæk på dagen, så er der ”kun” tale om en forprøve til den obligatoriske jagtprøve senere på foråret.

LÆS OGSÅ: Vores nyjægermagasin