OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 07. maj 2017

Gode råd om haglskydning

Sådan får du fundamentet til en god skydestil og højner chancen for at ramme og dermed for at bestå haglprøven.

Tekst: Lars Thune Andersen, Danmarks Jægerforbund

Lær at håndtere din haglbøsse. Det er utroligt vigtigt, at du bliver fortrolig med at betjene og skuldre din haglbøsse, før du kaster dig ud i at skyde på skydebanen. 80% af det gode skud ligger i en korrekt skuldring af haglbøssen!

Her skal du altså starte med at have dit fokus. Bliv dus med dit våben. Bliv dus med følelsen af at stå med det i hænderne, fatte om kolbehalsen med aftrækshånden og fatte om forskæftet med støttehånden. At ”tørtræne” (med tomt våben) i dit hjem er en fremragende metode til at opnå fortrolighed med selve følelsen af at holde og betjene haglgeværet. Fem minutter om dagen kan gøre underværker.

I DJ's skydeskole ser vi ofte, at usikker eller forkert våbenbetjening og/eller skuldring skaber store problemer for skytterne og forhindrer videre indlæring. Du kan se video om skuldring af haglbøssen m.m. her.

Søg hjælp

Hvis din skydning ikke udvikler sig positivt relativt hurtigt, eller du står med fornemmelsen af ikke at vide, hvad du skal gøre for at hjælpe dig selv, så bør du med det samme søge hjælp hos en kompetent skydeinstruktør. Det er utroligt vigtigt, at de skydevaner, du grundlægger, er korrekte og er et solidt fundament, du kan bygge videre på. Starter du forkert og indøver det forkerte, så skal du efterfølgende bruge minimum dobbelt så lang tid på at lære det, der er rigtigt, og du vil risikere at ende som en frustreret haglskytte uden træf og uden glæde ved at skyde med haglbøsse.

På mange af vores skydebaner er der tilbud til nye jægere om skydeinstruktion. Her på vores hjemmeside kan du finde yderligere oplysninger om, hvilke baner der har særlige arrangementer for nyjægere, som skal til haglskydeprøve.

Vælg din skydeinstruktør med omhu

Det er vigtigt, at du vælger en skydeinstruktør, som du har tillid til, og som du ved har god erfaring med at hjælpe haglskytter.

En uddannelse som flugtskydningsinstruktør skaber ikke i sig selv en god instruktør. Uddannelsen giver basal viden om at kunne lære andre at skyde, men håndværket læres kun ved at instruere mange timer i praksis på skydebanen. Så vælg en instruktør, som har mange kursister/kunder, og som får gode anbefalinger. DJ har uddannet en række kredsundervisere i haglskydning, som gerne vil hjælpe dig. Du finder kredsunderviserne her.

Hold fokus på målet

Det er alfa og omega, at du under hele haglskuddet, fra du begynder at skuldre, til skuddet er gået, holder 100 % fokus på målet. Du må aldrig fokusere på løb eller sigtekorn.

Rigtigt – her er der 100 % fokus på målet, og løbet anes som en skygge i kanten af synsfeltet. Klik på billederne for en større version.

Forkert – fokus er på løb og sigtekorn, og målet står uskarpt. Klik på billederne for en større version.

Tjek din øjendominans

Det er vigtigt, at du ved, hvilket øje der er dit dominerende øje, og at du lader dit dominerende øje afgøre, hvilken skulder du skal skyde fra. Er dit højre øje dominerende, så skal du skyde fra højre skulder, og omvendt, hvis du er venstreøjedominant. Gør du dette, kan du skyde med begge øjne åbne, hvilket er en meget stor fordel under haglskydning. Se videoen om mesterøje her.

Husk, at det skal være sjovt!

Al læring skal være sjov for at skabe motivation til at arbejde videre. Husk at træne på mål, som ikke er sværere, end at du relativt hurtigt kan ramme 70% af de mål, du skyder til. Dette kan ofte være svært, da de fleste skydebaner kun tilbyder skydning til konkurrencediscipliner, som er for svære for uøvede og let øvede skytter. Men der findes skydebaner, som har indrettet særlige mål til instruktion af uøvede skytter. Du kan få mere viden om skydebanerne her.

Du kan også kontakte en af vores flugtskydningskoordinatorer, som ved, hvilke tilbud der er lokalt. Du finder flugtskydningskoordinatorerne her.