Test af håndvarmere,
varme pølser på kolde jagter.

Den tid, hvor et bål måtte tændes, eller hænderne gemmes dybt i lommen for at holde varmen, er for længst forbi. I dag bugner jagtmarkedet med forskellige håndvarmere, af hvilke Jæger har testet en lun håndfuld.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

Fingre, der er så følelsesløse af kulde, at man ikke har nogen ide om, hvorvidt sikringen er skubbet frem, eller om pegefingeren rører ved aftrækkeren, er ikke optimalt. Kolde fingre befordrer bestemt heller ikke bedre skydning, for ikke at tale om den smerte, der følger med genopvarmningen af de 10 ”dybfrosne” pølser.

Nu om dage er der heldigvis mange typer håndvarmer – men hvad skal man vælge? Vi modtog et meget varieret udvalg i test og gennemgår her de forskellige
muligheder, som vi har målt op mod hinanden – og til sidst kommer vi med vores bud på det gode valg.

High Tech-handsker
Fra Pinewood modtog vi bl.a. et par handsker med karbonfibertråde, der er placeret på fingrenes overside. Handsken, der er ualmindeligt lækker at have på, er fremstillet i lydløs polyester med vandtæt membran. Det er tydeligt, at handsken ikke er designet kun til jagtligt brug, men også henvender sig til generelle outdoor-brugere. 

Den har eksempelvis ikke åbning til aftrækkerfingeren, ligesom tænd/sluk- og juster-knappen lyser meget kraftigt op. Faktisk lyser knappen så klart, at det er muligt at finde vej i mørke ved brug af lyset. Dette betyder dog, at den ikke uden egen tilvirkning egner sig til f.eks. åteljagt efter vildsvin eller lokkejagt efter ræv en kold februaraften efter solnedgang. Det er ellers jagtformer som disse, den vil
være helt ideel til. Batteriet i lommen på håndryggen skal man have in mente, når der tages anlæg på kanten af et skydetårn eller lignende, da det kan give et ustabilt anlæg, hvis man ikke er opmærksom på det – men det kommer helt sikkert, efterhånden som man bliver vant til at bruge handsken. Fra firmaet Huntcom modtog vi ligeledes et par elopvarmede handsker. De er fremstillet i polyester og har – selvom handskerne bestemt ikke synes lavet til jagt – enkelte jagtlige fordele i forhold til Heated Glove fra Pinewood. Heller ikke disse handsker har dog hul til aftrækkerfingeren, men det er alligevel muligt at skyde
med den tynde handske på. Designmæssigt er den til gengæld ualminde-ligt kikset og, på dette parameter, ikke at sammenligne med Pinewoods flotte handske. Temperaturmæssigt kan handsken fra Huntcom klare knap så
koldt vejr som Pinewood-modellen, men elvarmen synes dog mere gennem-trængende, da den er svær at fornemme i Pinewood-handsken. I Hunt-coms handske ligger varmelegemerne i håndfladen og ved håndrodden,
mens de på Pinewood-modellen ligger oven på fingrenes yderside, og her synes
sidstnævnte at give bedre mening på kolde jagtdage.

Testens hårdkogte æg
Udover et par handsker stillede Pinewood også med et andet og radikalt anderledes bud på varme hænder i den kolde tid; en varmepude. Varmepuden, der er lavet af PVC-plastik, indeholder en flydende, ugiftig kogesaltopløsning, der aktiveres, når en lille metalskive i væsken knækkes. Knækket udløser en kemisk reaktion, der omdanner væsken til en varm, geleagtig
masse på maksimalt 50 grader. Varmepuden holder sig kun varm i 30-45 minutter og er således specielt velegnet til korte jagtture eller ikke alt for kolde dage, hvor man nu og da har brug for lige at lune fingrene. Varmepuden er genanvendelig og ”oplades” i kogende vand i cirka otte minutter. I denne test genanvendte vi en varmepude mere end 30 gange, uden at virkningen aftog. Varmepuden koster
cirka 30 kr., hvorfor de fleste vil kunne afse penge til at købe flere. Pga. den korte varmeperiode kan det anbefales at medbringe flere varmepuder til en jagtdag. Der er tale om et praktisk og genanvendeligt quick-fix af varme, der kan udløses på tidspunkter, hvor man lige har brug for det. Det være sig på et koldt aftentræk eller på vandet, efter at lokkeænderne er lagt ud, og fingeren lige skal genoplives”.
Varmepuden er 100 procent vandtæt og således det perfekte valg på eksempelvis
strand- og havjagt.

Det klassiske valg
Biltema leverede ligeledes et produkt i denne kategori, og her er der tale om
en klassisk engangshåndvarmer med jernpulver, vand, aktivt kul, træpulver,
salt og vermiculite. Når jernpulveret udsættes for luft, sker der en reaktion,
som danner varme i posen. Varmeposen har en virkningstid på op til otte timer, med en – efter producentens oplysninger – middeltemperatur på 51 grader og en maksimumtemperatur på 68 grader. Jeg oplevede dog ikke helt, at produktet under praktisk brug nåede de temperaturer, som var lovet. Efter brug smides posen ud i dagrenovation.

Fra Guntex modtog vi testens tredje produkt af denne type; en varmepude kaldet ThermoPad. I denne håndvarmer fungerer aktivt kul som katalysator for jern og salt, der fremmer reaktionsforløbet, når det kommer i forbindelse med ilt. ThermoPad, der har været på det danske marked siden 2007, kan blive op til 68 grader varm og holder en gennemsnitlig temperatur på 58 grader. Varmepuden har med op til 12 timers virkningstid testens længstvarende varmeudvikling.
Fleecepudens størrelse gør det – som det også er tilfældet med Biltemas
varmepude – muligt at placere den i en handske, bukse- eller jakkelomme.
ThermoPad-varmepuder findes i flere udgaver, der hver især er designet til
specifikke opgaver, og kan således også fås til at sætte i lænden, nakken
eller omkring livet.

Varmepuderne fra Biltema og Guntex er på mange måder den perfekte løsning: De er lette at aktivere samt at bruge, kræver ingen forberedelse ud over købet, og de passer let i en handske inden i hånden eller på håndryggen.
Biltemas er meget billige (7,5 kroner pr. sæt), men ThermoPad til vejl. udsalgspris 19.95 pr. par synes til gengæld at være af højere kvalitet og a have bedre varmevirkning. 

Powerbanks
Nordic Heat havde to håndvarmere med i denne test, begge powerbanks.
En stor, kaldet Nordic Heat Håndvarmer/PowerBank 10.000mAh, og en mindre med navnet Nordic Heat Håndvarmer/PowerBank 5.000mAh.
De fås i en stilfuld orange camouflagefarve eller i sort, og begge udmærker
sig ved en overflade, der er meget behagelig at røre ved. Disse powerbanks
kan ud over anvendelse som håndvarmere også bruges som energikilde
til producentens elopvarmede såler. Som håndvarmere fungerer de ualmindeligt godt, men har dog det minus, at de eksempelvis ikke på praktisk måde kan anvendes i handsker.

Med Nordic Heats powerbanks medfølger en 2A 220V USB-lader samt et 3-i-1 ladekabel, der reelt repræsenterer en markedspris på omkring 200 kr. Lader og kabel kan bruges som oplader til alle telefoner/USBenheder. Begge powerbanks har mulighed for indstilling på to varmestyrker, og det er muligt at tænde og slukke for fingervarme efter behov, så der er ”drypvis” varme til rådighed over en hel jagtdag med blot én opladning. Med en konstant virkningstid på op til otte timer på lav varme giver 10.000mAh god backup til en hel jagtdag. Med fordel kan man have en powerbank til hver hånd. Den store model synes perfekt til lange posteringsjagter som eksempelvis under elgjagt, hvor hænderne i perioder kan holdes i lommen, og så er den desuden forsynet med en lille, men velfungerende
LED-lygte.

Også Biltema sendte en powerbank til test, men i en noget billigere udgave,
både hvad angår pris og design. Der er tale om et lille eksternt batteri,
der kan bruges som både håndvarmer og transportabel oplader til eksterne
USB-enheder såsom mobiltelefon og tablet mv. Håndvarmeren, der er meget
praktisk i størrelse, har to varmeindstillinger og kan levere varme i halvanden til to timer på en opladning. Der er ikke noget fancy over produktet, og enheden lover ikke mere, end den kan holde. Der medfølger en lille sok til at have varmelegemet i, men personligt brugte jeg den uden, da sokken syntes at blokere for varmen.

Vinder og bedste til prisen
Som det ses af ovenstående, er håndvarmerne i denne test på mange punkter usammenlignelige og tiltænkt brug under meget forskellige forhold.
En egentlig konklusion på, hvad der er bedst, er således svær, da værdien af
de enkelte produkter afhænger meget af, hvad de skal bruges til. I pointskemaet
er vi selvfølgelig alligevel kommet frem til en vinder baseret på iskolde point, inden for de relativt firkantede testparametre der er opstillet.

Testens overordnede vinder blev således ThermoPad fra Guntex, og der er
da også tale om et virkelig godt produkt, der qua sin alsidighed fortjener
at vinde. 

Hvilke håndvarmere bejlede så til titlen som bedste køb til prisen? 
Ja, her kom den store powerbank fra Nordic Heat meget højt på min liste, idet den producer meget varme, kan tændes og slukkes, har praktisk LEDlygte, et smukt design og ifølge producenten kan oplades mere end 500 gange (svarende til minimum 500 jagtdage). Og så har den derudover en almen anvendelsesmulighed som oplader.
Testvinderen fra Guntex syntes jeg ligeledes skulle med i kampen om titlen,
da den for en relativt lav engangskøbspris producerer meget god varme over lang tid. Samtidig kan fleecepuden alt det, testens øvrige produkter kan, på nær at bruges som energikilde til elopvarmet tøj og såler eller oplader af elektronik. ThermoPad er meget let at anvende, men med en pris på ca. 20 kr. for to varme hænder pr. jagtdag løber den alligevel op i omkring 10.000 kr. for det samme antal
jagtdage, som Nordic Heats store powerbank kan levere for 645 kr.
Retfærdigvis skal denne sammenligning laves ved køb af to powerbanks (en til hver hånd), og energiforbruget skal lægges til. Men uanset det – jeg havde håndvarmerne til rådighed over et par måneder, og når jeg kiggede i kassen med lune sager, inden jeg skulle ud, havde jeg hver gang mest lyst til at vælge den store powerbank fra Nordic Heat. Så den løber med titlen som bedste køb til prisen.