Test af buepile 2019

Præcis som med riffel- og haglammunition eksisterer der mange holdninger, når det kommer til valg af pile til buejagt. Derfor kan det for en ny eller kommende buejæger være lidt af en jungle at navigere i. I denne artikel testes fire pile i forskellige prisklasser af en ny buejæger, og fokus ligger på pilenes præcision.

Tekst og Foto: Christian Lang Jensen

Lad mig slå fast med det samme: Den samme pil kan opføre sig forskelligt på to forskellige buer. Dermed kan du ikke regne med, at du vil få det samme udfald, hvis du tester de samme pile med en anden bue end den, der er blevet anvendt i testen. Dog kan du bruge testen som en rettesnor, hvis din bues opsætning minder om testbuens.

Testen er udført med det formål at belyse, hvorvidt en ny og knap så erfaren buejæger oplever en forskel på præcisionen af de billige, middeldyre og dyre pile. Afslutningsvis konkluderer jeg på pilenes præcision og deres anvendelighed i forhold til bueprøven, jagt og 3D-skydning.

Buegrejsbutikken Bowgear ved Silkeborg har venligst bidraget med pile til testen samt hjælp i forbindelse med tilpasning af pilene.

Buen og de fire pile

Testen er udført med en Hoyt Carbon Spyder ZT 34 compoundbue indstillet til en træklængde på 29 tommer, og trækstyrken er sat til 65 pund. Buen er blevet justeret forud for testen af en erfaren buejæger, således at timingen i buen er korrekt.

Pilene repræsenterer forskellige prisklasser, og den billigste pil er Maximal Savage 6 millimeter med en spine på 350. På papiret er denne pil den blødeste af de testede pile, men den holder sig indenfor, hvad der anbefales i forhold til buens opsætning, når der monteres en 100 grain-spids på den. Pilen købes færdigmonteret, og den koster omtrent 30 kr.

Den middeldyre pil er Easton Axis Under Armour 6 millimeter med en spine på 300. Da denne pil er den stiveste af de testede pile, har jeg ladet denne pil være to tommer længere end de øvrige, for at pilen ikke bliver for stiv til buens opsætning. Denne pil er også monteret med en 100 grain-spids, og prisen for skaftet ligger omkring 60 kr.

De to dyreste pile i testen er Easton Full Metal Jacket 5 millimeter og Easton Da-Torch 6 millimeter med spines på henholdsvis 340 og 330. Spidserne på disse pile vejer ligeledes 100 grain, og pilene ligger begge i den dyre ende af skalaen, da skafterne koster omtrent 100 kr.

Sådan er testen udført

Forud for testen er en god håndfuld af hver af de fire typer pile blevet testskudt for at finde frem til de tre mest præcise pile af hver type. Der er desuden udført papirtests med alle pilene for at sikre, at de har en lige bane på vej mod målet. Herefter er tre pile blevet sendt afsted mod en målskive med et tydeligt centrum fra 10, 20, 30 og 40 meters afstand. Træfpunkterne på skiven er derpå markeret tydeligt, hvorefter afstanden mellem de tre pile er blevet målt. Der er målt fra centrum af træfpunkterne.

Afslutningsvis er gennemsnittet blevet udregnet for hver afstand, og skiven er efterfølgende blevet skiftet inden næste piletest. Selve testen er udført i et område med godt lys og på en dag uden vind for at undgå eksterne faktorers indvirkning på testresultaterne.

Det endelige resultat

Kastes der først et blik på resultaterne fra 10 meters afstand, er der praktisk talt ingen forskel. De to dyre pile, Easton Full Metal Jacket og Easton Da-Torch, vinder med en gennemsnitlig afstand mellem de tre pile på 10 millimeter. De er dog tæt forfulgt af Easton Axis Under Armour med 11 millimeter og Maximal Savage med 13 millimeter. Her er der nok tale om tilfældigheder, når kun 3 millimeter adskiller den bedste og dårligste pil.

20 meter er en meget relevant jagtafstand, og igen er der ikke den store forskel at spore. Easton Axis Under Armour vinder med en gennemsnitlig afstand på 12 millimeter. Herefter følger testens billigste pil med 17 millimeter, og de to dyreste pile ender på 22 millimeter.

Igen er forskellene så små, at der er tale om tilfældigheder. Dermed er det i mine øjne svært at se argumentet for at købe de dyre pile, hvis man blot har en ambition om at bestå en bueprøve og efterfølgende skyde vildt ud til 20 meter.

Ved 30 meter skiller en pil sig ud, og det er endnu en gang Easton Axis Under Armour, da gennemsnittet ender på 17 millimeter. Det er en ret imponerende præcision fra 30 meters afstand. Nummer to er den dyre Easton Da- Torch med 34 millimeter tæt forfulgt af den billige Maximal Savage med 36 millimeter. Easton Full Metal Jacket ender med et resultat på 47 millimeter, hvilket stadig er et godkendt resultat.

Ved 30 meter er der dermed ingen af de fire pile, som falder igennem.

Det ændrer sig dog ved 40 meters afstand, hvor den billigste pil ender med et gennemsnit på 79 millimeter. Easton Full Metal Jacket ender med 59 millimeter, og Easton Da-Torch ender med et snit på 37 millimeter, hvilket er et rigtig godt resultat. Dog bliver den overgået af Easton Axis Under Armour med et resultat på imponerende 28 millimeter, hvilket gør denne pil til testens vinder.

Konklusionen

Med udgangspunkt i disse resultater er det i min optik svært at finde et argument for at købe de dyreste pile, man kan finde i bueforretningen. Derimod er det tilsyneladende vigtigere at finde ud af, hvilket behov man har, og herefter finde en pil, som passer til ens bue.

Er målet at bestå bueprøven og efterfølgende gå på jagt efter mindre vildtarter inklusive råvildt, vil alle fire pile fungere godt. Maximal Savage er dog en let pil, og den kræver en 125 grain-spids, hvis den skal bruges til bueprøven og jagt på råvildt, da der som minimum kræves en pilevægt på 25 gram i disse sammenhænge. Denne type pil klarede sig desuden ikke så godt som de øvrige pile fra 40 meters afstand, og derfor er det måske ikke den rette pil at vælge, hvis man vil dyrke 3D-skydning, hvor der ofte er placeret mål ud til 60 meter.

Easton Da-Torch er ligeledes en let pil, som kræver en ret tung indsats og spids, hvis den skal klare vægtkravet til jagt på det store hjortevildt, som lyder på 33 gram. Til gengæld opnår denne pil en højere hastighed end testens to tunge pile, hvilket resulterer i en fladere pilebane. Det oplever jeg som en fordel i forbindelse med bueprøven og jagt, da man kan holde lige på, hvad enten man skyder fra 10 eller 25 meters afstand.

Testens vinder, den middeldyre Easton Axis Under Armour, er en forholdsvis tung pil, og den kan problemfrit bygges op på en måde, så den kan anvendes til jagt på det store hjortevildt. Det samme gælder for Easton Full Metal Jacket, som er en meget populær pil blandt buejægere. I denne test klarede den sig ikke så godt som den billigere Easton Axis Under Armour, men med en anden bue kan resultatet hurtigt ændre sig.

Test flere forskellige pile 

De tre pile fra Easton har alle en præcision, som gør dem velegnede til lange skud i forbindelse med 3D-skydning. Budskabet fra en forholdsvis uerfaren buejæger må derfor være, at det vigtigste ikke er prisen på pilen, men derimod hvordan den samarbejder med den bue, man anvender. Ydermere skal man gøre op med sig selv, hvad man vil jage, og hvor store afstande man har behov for at skyde på.

Ud til 20-25 meter er der ikke den store forskel i præcisionen af den billige, den middeldyre og de to dyre pile, og da det er rart at have 15-20 identiske pile fra begyndelsen, er der bestemt noget at spare, hvis man ikke har ambitioner om at skulle skyde præcist ud til 50-60 meter.

Vil man derimod sikre sig den bedst mulige præcision over store afstande, bør man prøve flere forskellige pile af, inden man farer ud og køber den dyreste pil på markedet, blot fordi Cameron Hanes eller en anden buejagt-guru sværger til den dyreste pil på markedet.

Jeg taler her af bitter erfaring. Det er mit håb, at denne artikel kan være en hjælp til dig, som går med tanker om at tage et buetegn, eller dig, som er på vej til at dykke dybt ned i buejagtens mangefacetterede univers.

Træk og slip.


Anmeldelsen blev oprindelig bragt i magasinet Jæger i oktober 2019.