OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Debutanter på strandjagt

Selv om strandjagt kan være en barsk omgang, besluttede to unge kvinder sig for at prøve kræfter med jagtformen – Jægers udsendte var med!

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

32-årige Stefanie Lea Paulsen lader en variation af gråandekaldets raspende lyde sprede sig over den spejlblanke havoverflade. Hun er ferm med de fleste typer af lokkekald, og der går da heller ikke længe, inden to gråænder glider ind over lokkefuglene fra højre. På stive vinger drejer de 180 grader, mens de hastigt taber højde. Fuglene kommer ind i en vinkel lidt bag 19-årige Katja Broust Madsens skydepram og er tæt på overfladen, da den unge strandjagtdebutant opdager dem. Resolut vrider hun sig rundt, mens hun skuldrer geværet. Med et perfekt skud sender hun andrikken forendt i vandet, mens Stefanie kommer lidt i karambolage med sin hvide elefanthue og skyder rent forbi til den anden – plusser og minusser, men hvilken situation!

Det skal prøves

Ingen af de unge kvinder har tidligere været på strandjagt, men Stefanies far og hendes onkel er vokset op med jagtformen og har gennem tiden fortalt mange historier fra vandet. Med tiden har hun fået lyst til at prøve jagtformen, men ville gerne opleve den sammen med en anden kvinde. Hun annoncerede – som man jo gør i dag – via Facebook efter en ”sømandssøster” til en tur på vandet. Katja svarede, og en aftale blev sat i stand.

De første timer ligger de tæt under land med både ande- og gåselokkere udlagt. Men selv om Stefanie er rigtig god med pibeandekaldet og konstant kommunikerer med de i hundredvis af fløjtende ænder, der ligger som klatter på den blanke overflade ude i kanten af morgendisen, er de ikke til at lokke på vingerne. De to kvinder beslutter derfor at flytte pramme og lokkeænder længere ud.

Varslende hvin

Det tager lidt tid at få lagt lokkeænder ud i vand til livet, men en times tid senere er de klar igen. De har over de næste timer mange spændende, smukke eller interessante naturoplevelser. En hvinand nærmer sig lige over overfladen, Katja nikker til Stefanie, den må hun gerne nedlægge. Stefanie lægger sig lidt bedre til rette og gør klar til at skuldre, men når fra den uvante skydestilling ikke at blive helt klar, inden fuglen smider sig på vandet mellem lokkerne. Hun rejser overkroppen, mens hun skuldrer og finder fuglen over sigteskinnen – hun nedlægger sekundet efter sit livs første hvinand.

Senere varsler skarpe hvin over deres hoveder, at en hvinandrik er på skudhold i 20 meters højde. Den overrasker Katja, der ikke når at skyde, mens Stefanie når at sende et enkelt skud efter den. Hvinænder flyver stærkt, og hun er ikke langt nok fremme, men skuddet har bestemt sin virkning, idet de sprøde hvin, der nærmest flækker stilheden, øges væsentligt i intensitet.

Søvndyssende

Inden en strandjagt bør man gøre sig klart, hvor langt fysikken rækker, for det er en jagtform, der gør drenge til mænd og giver kvinder hår på brystet. Trækjagt over lokkere på stranden kræver samtidig store forberedelser, fysisk udholdenhed og hårdt arbejde med at pakke sammen igen. Når fingrene er kolde, ærmerne våde, og bevægelsesfriheden hæmmet af ubekvemt, ”moderigtigt” strandjagttøj, er det ikke altid morsomt at skulle vade rundt eller padle. Begge kvinder er dog enige om, at jagtformen er helt fantastisk.

En begivenhedsrig dag med mange nye indtryk, kolde fingre og halvømme bagdele er ved at nå sin afslutning. De to kvinder, der stiftede bekendtskab med hinanden gennem en virtuel platform, er denne dag blevet tømret sammen i et fysisk miljø som debutanter i denne jagtform.
To fugle leveret ud af tre, nedlagt i løbet af en lang jagtdag, er for de to helt tilfredsstillende. Flere strandjagtdage venter helt sikkert et sted ude i fremtiden, og hvem ved – måske også en havjagt.

Du har netop læst en artikel fra magasinet Jæger. Bladet er Danmarks største om jagt, vildt og natur. Og så er det Danmarks Jægerforbunds medlemsblad, som medlemmer modtager 11 gange om året.

Du kan også få jæger med en masse indsigt, et interessefællesskab og indflydelse ved at melde dig ind i dag.