OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 02. september 2017

Sådan kommer du på jagt på havet

At tage på jagt på fiskeriterritoriet er en fantastisk oplevelse - og så er jagtformen tilgængelig for alle. Vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan komme på strand- og havjagt her.

Tekst: Kenneth Sletten Christensen, Danmarks Jægerforbund

At tage ud på vandet med pram, lokkeænder, haglbøssen og sikkerhedsudstyret kan give både fantastiske naturoplevelser og jagt, der ikke kan sammenlignes med noget på land.

Jagtformen er i sig selv en unik oplevelse, men er også særlig god for dem, der ikke har adgang til jagt på landjorden. Det er nemlig frit for alle at tage på havet, hvis man ellers overholder de forskellige fredninger, love og bekendtgørelser, der måtte gøre sig gældende. De eneste krav er, at du har dansk jagttegn og fast bopæl i Danmark. 

At sige at jagtformen er gratis, er måske at tage munden for fuld, for der skal naturligvis indkøbes noget udstyr - specielt med fokus på sikkerheden. Men allierer du dig med den rigtige jagtforening og måske en jagtmakker, kan du være heldig at låne dig til mange af tingene.

vores sider om strand- og havjagt har formanden for strand- og havjagtudvalget, John Friborg, efterhånden samlet en god række tips til strand- og havjægeren, som med fordel kan luftes nu, hvor jagtsæsonen på fiskeriterritoriet er gået ind.

Lån en pram

Mange jagtforeninger har en tradition for at samle strand- og havjægerne. Og af dem er der adskillige, der har indkøbt pramme, som medlemmerne kan låne. På vores liste over jagtforeninger, kan du sortere på kommune og på den måde finde de foreninger, der er tættest på dig, og orientere dig i om de har jagtpramme til udlån.

Du kan også kontakte din lokale strand- og havjagtkoordinator, der kender både foreningerne i området og til lokale forhold, du skal være opmærksom på. Måske kan han ligefrem guide dig til et godt sted at tage ud.

John Friborg har samlet flere tips til at låne en pram her.

Kend jagtbegrænsningerne

En af de ting det er vigtigt at orientere sig om, inden man drager til søs med alt sit udstyr, er, hvorvidt der er begrænsinger på jagten på fiskeriterritoriet der, hvor du tænker at drage på jagt.

Du skal fx være opmærksom på, at det visse steder er forbudt at drive jagt fra motorbåd, at du skal holde dig på god afstand af sommerhusområder (100 meter) og byzoner (500 meter), tjekke lokale særfredninger og være opmærksom på naturreservater.

Her kan du læse mere om jagtbegrænsninger på fiskeriterritoritoriet, og hvordan du finder dem, der er gældende hos dig.

Sikkerhed til søs

Om du er en erfaren strand- og havjæger, eller om det er første gang, du skal på havjagt, er det nødvendigt at kende sine egne begrænsninger og at have styr på sikkerhedsudstyret. Strand- og havjægeren stiller særlige krav til sikkerhedsudstyret, da man både skal være sikker, kunne håndtere båden og have friheden til at kunne afgive et sikkert og godt skud til vildtet.

Derfor har John Friborg gennemgået sikkerhedsudstyret til søs og giver her en grundig gennemgang af det samt en vurdering af udstyrets egnethed til strand- og havjagt. Det er ikke farligere end så mange andre aktiviteter at bedrive jagt på det våde element, men man skal huske sin sunde fornuft.

Introduktion til strand og havjagt

Se vores to videoer om sikkerhed på strand og havjagt og introduktion til strand- og havjagt her.

Og så er der vist bare tilbage at ønske knæk og bræk!