OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 10. juni 2016

FM i kombi er jægernes mesterskab i mangekamp

Nogle er skrappe i trap eller er måske fænomenale på bukkeskiven, mens andre mestrer riffelskydning til løbende mål eller at pulverisere lerduer i alle vinkler i sporting. At gøre det hele i den samme konkurrence – det kaldes Danmarks Jægerforbunds mesterskab i Nordisk Kombi Skydning.

Tekst: Max Steinar, Danmarks Jægerforbund
Foto: Max Steinar, Danmarks Jægerforbund

Alle jægere har deres ”hof”, hvad våbentype angår. Der, hvor du lige er nogle procent bedre end på andre våben eller skydedicipliner. Skal du udfordre dine gode jagtkammerater, er det naturligvis dér, du byder op til kamp. Mens du håber på, at det ikke bliver på de andre fronter, at du testes.

Den går bare ikke, når du skal i ilden til Nordisk Kombi Skydning, som benævnelsen er for Danmarks Jægerforbunds mesterskab. Her gælder udfordringen så at sige det hele. I hagl nordisk trap og sporting, med kugle stillestående mål (DJ bukkeskiven) og bevægeligt mål (elg).

Det er noget af en mundfuld, noget af en udfordring – og samtidigt enormt givende, spændende og ikke mindst lærerigt.

Ingen tager fra et FM i kombi uden at være blevet lige lidt klogere og lidt bedre. Hvilket er hele ideen med mesterskabet.

Hårde hunde og bløde hvalpe

Danmark har en stolt tradition indenfor kombi. Vi har haft flere mestre individuelt, altså i kampen mod de andre tre skandinaviske nationer.

En af disse hårde hunde er Thomas Hansen. Han har vundet FM fem gange, og mødte op som regerende mester, samt med sølv ved det skandinaviske mesterskab i 2015. Derfor var Thomas meget forståeligt en af forhåndsfavoritterne, da årets udgave af FM blev afviklet på Vesthimmerlands Skydecenter søndag den 5. juni. Men allerede efter den første skydedicipliner – buk – var det op ad bakke for den tidligere mester.

Han og alle andre skulle afgive 10 skud til bukkeskiven på 100 meters afstand. Fem liggende uden fast anlæg, tre siddende og to stående uden anlæg. Normalt skyder Thomas mellem 95 og 100 point, men tre rene forbiere var med til at trække hans score ned på 69.

Faktisk var der kun tre skytter, der kom over 90 på buk. Nemlig den senere sølvvinder hos seniorerne, Flemming Lund (96), seniorskytten Klaus Knudsen (95) og som den bedste af alle, den senere vinder hos kvinderne, Marianne Rasmussen, med imponerende 97.

Den svære elg

Som alle riffelskytter ved, så er skydning til bevægeligt mål en helt anden boldgade end stillestående mål. Skal man ”køre gennem målet” og slippe kuglen, når man passerer et punkt foran træfområdet? Eller skal man have fast foranhold? Mange af de garvede skytter vælger at indskyde riflen efter for eksempel øjet på elgen.

Uanset metode, så var sommervarmen åbenbart hård ved skytterne. Heller ikke her nåede skytterne generelt det samme høje niveau som vanligt, hvilket er over 80 point.

Mange skytter satte i øvrigt deres skud for højt. Måske var det alt det massive i elgen – det svære hoved og det store gevir – der fik skytterne til uvilkårligt at hæve sigtet lidt.

Senere kom lederen af skydningen, Per Henriksen, ind på emnet, og lovede at arbejde for på skandinavisk niveau at arbejde for indførelsen af én skive. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så vil han arbejde for at bruge den danske hjorteskive, når mesterskabet foregår i Danmark. Foranlediget af, at finnerne – som er værter for årets NM - angiveligt har deres helt egen udgave af elgskiven.

Nordisk Trap

Denne disciplin ser umiddelbart ud til at være den letteste; bagduer i forskellige vinkler. Hvor svært kan det lige være?

Svært!

Der skal skydes til 25 duer, og hver træffer udløser fire point. Kun tre skytter kom over 90 point, nemlig den senere vinder hos seniorerne, Jørn Henrik Jensen (92 point), den senere vinder hos veteranerne, Per Henriksen (92 point), og disciplin vinderen, Sven Kiær (100 point).

Nordisk Trap var den eneste disciplin, der udløse diskussion. Mange af skytterne var mugne over, at duerne fløj lavere end til de to træningsskydninger om lørdagen. Per Henriksen beklagede dette, men pointerede, at højden på duerne var indenfor reglementet. Som urokkeligt faktum gælder også, at vilkårene var ens for alle.

Svært sjovt

Set i forhold til diskussionen om trap, så er det, der er så velgørende ved sporting, at her må og kan alt ske. Duerne kan komme fra stort set alle retninger og vinkler, og i forskellige hastigheder og på normal vis eller på højkant.

Det er svært, men også sjovt og udfordrende - og endelig særdeles jagtrelevant. Alle Danmarks Jægerforbunds mesterskaber skal i sidste ende lede hen til, at vi bliver bedre og mere træfsikre med vores våben, hvilket gør os til bedre jægere. Målet med det hele.

Fordi sporting er så uberegnelig – for eksempel med kanin duer, der pludselig springer – er det den disciplin, der kommer tættest på vilkårene ude i jagtens verden.

Her kom de fleste topscorere.

Hele tre skytter skød fuldt hus. Nemlig seniorvinderen Jørn Henrik Jensen, seniorskytten Jan Nørby Schmidt og endelig den senere vinder hos juniorerne, Anton Jonassen, der formåede at holde hovedet koldt, selv om en kanin due blev ved med at splintres ved starten på grund af en meget stram fjeder på kastemaskinen.

Det var i øvrigt tredje år i træk, at den unge sønderjyde vandt juniorernes mesterskab.

- Vi kommer igen!

En del tidligere FM deltagere var ikke mødt op. Til gengæld var der nye ansigter. Som for eksempel før omtalte Sven Kiær og Preben Lund.

- Jeg har tænkt på det i flere år, og nu tog jeg mig sammen, siger Sven Kiær, 48 år.

Han havde kørt de cirka 400 km fra Nykøbing Falster for at være med, og syntes, at arrangementet havde været alle anstrengelserne og udgifterne til transporten værd. Det samme syntes hans bedre halvdel, Anja Belinda Jakobsen, som endte som bronzevinder hos kvinderne.

Preben Lund, 47-årig sønderjyde, mente at hvis man er jævnt god med hagl og kugle, så har man en chance for at begå sig som allround skytte - også til FM. Hans personlige mål var sat højt: at slå sin kammerat fra Tiset Jagtforening. Det var også lige ved, at det var lykkedes ham at slå Thomas Hansen, idet den tidligere nordiske mester ”kun” skød sig til en sjetteplads med 305 point, mens Preben Lund fik 304 point.

Det udløste straks det løfte fra Preben, at han kommer tilbage i 2017. Og – sagt med et skævt smil – målet er stadig det samme.

Også Sven Kiær og Anja Jakobsen blev så bidt af stævnet, at de agter at returnere i 2017.

Efter at have takket Vesthimmerlands Skydecenter for at have lagt fysiske rammer til stævnet, opfordrede Per Henriksen alle til at lede efter en fremtidig lokalitet til FM. Man vil gerne rundt over hele Danmark, bekendtgjorde han. Et krav er riffelbanerne, mens det med lerduer måske kan klares via en tilladelse til midlertidig baneforhold, mente Per Henriksen.

FM fungerede samtidigt som udtagelsesskydning til de nordiske mesterskaber, som afvikles den 5. og 6. august i Hevonpää i Salo i Finland.

Se billeder fra arrangementet her

 

Alternativt kan du også se billederne her.