OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 30. september 2022

Pas på afrikansk svinepest under jagt i udlandet

Afrikansk svinepest er stadig en alvorlig trussel i Europa. Derfor skal alle danske jægere, som tager på jagtrejse, huske at følge Fødevarestyrelsens retningslinjer.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Den frygtede og meget omtalte afrikanske svinepest er en meget smitsom virussygdom med høj dødelighed, som kan forekomme hos svin og vildsvin. For at undgå et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark er det vigtigt, at alle er med til at sikre en virksom og effektiv smittebeskyttelse.

Der konstateres fortsat mange europæiske udbrud af den smitsomme og alvorlige svinesygdom afrikansk svinepest. Ifølge Fødevarestyrelsen findes sygdommen inden for EU's grænser pt. i landene Bulgarien, Estland, Italien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn. Går du på jagt i disse lande, er der risiko for, at du kan bringe sygdommen med tilbage til Danmark. Der er samme risiko, hvad enten du går på jagt efter vildsvin eller andet vildt.

Det er derfor vigtigt at de danske jægere, der går på jagt i udlandet efter f.eks. vildsvin, er opmærksomme på at minimere risikoen for at overfører sygdommen til danske svinebesætninger. Det gøres ved at vaske og desinficere tøj, fodtøj og udstyr, der har været med på jagt, inden jægeren returnerer til Danmark. Fødevarestyrelsen har formuleret følgende forholdsregler:

  • Før hjemrejsen til Danmark vaskes alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler
  • Efter hjemkomst vaskes tøjet i enzymholdigt vaskemiddel ved mindst 60˚. Herefter lægges tøjet i blød i et godkendt desinfektionsmiddel, f.eks. Vircon S
  • Hunde brugt til jagt må, på grund af mulig smittespredning, ikke komme i kontakt med danske grise
  • Undlad enhver direkte og indirekte kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter ankomsten til Danmark.

Fødevarestyrelsen har udarbejdet en opdateret informationsskrivelse til jægere, der går på jagt i udlandet. Jægerforbundet anbefaler alle at læse den grundigt. Skrivelsen beskriver hvilke forholdsregler jægeren skal tage under og efter jagt i udlandet.

Tættere på Danmark

For præcis et år siden, ultimo september 2021, kunne Fødevarestyrelsen fortælle, at der nu var konstateret afrikansk svinepest blot 375 kilometer fra den danske grænse. Der var i den forbindelse tale om en tysk besætning med tamgrise i delstaten Brandenburg, der var blevet syge.

Det fik Fødevarestyrelsen til at rette en appel til alle, der kan risikere at tage den alvorlige husdyrsygdom med til Danmark.

- Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter. Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilchauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark, forklarede dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.

Hun tilføjede den helt afgørende nødvendighed af, at jægerne sørger for at rengøre tøj, fodtøj og jagtudstyr, at chaufførerne sikrer, at lastbilerne bliver ordentligt rengjort, efter de har afleveret dyr i en besætning, og at håndværkere og landbrugsmedarbejdere, som kommer fra udlandet til danske svinefarme - ikke tager animalske fødevarer med til Danmark.

Problemet var og er i høj grad stadigvæk, at smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel samt i fødevarer som f.eks. spegepølse eller røget kød.

Bliv klogere på afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark. I 2007 blev sygdommen for første gang konstateret i Georgien, og den blev herefter spredt til Armenien, Aserbajdsjan og Rusland. I 2012 blev det første tilfælde fundet hos tamsvin i Ukraine, og i 2013 rapporterede Hviderusland om deres første tilfælde af afrikansk svinepest, også hos tamsvin. I 2014 spredte svinepesten sig ind i EU og forekommer i dag i Bulgarien, Estland, Italien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn. I januar 2022 blev sygdommen for første gang konstateret i tamsvin i Norditalien.

Følg sygdommens udvikling i Europa via dette link til Fødevarestyrelsens side om emnet.

Du kan også læse yderligere information til jægerne vedr. afrikansk svinepest på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.